Blog

Zomerbanden

Voor je het weet is de winter voorbij, hebben de meesjes hun intrek genomen in het houten chalet dat speciaal voor hen aan de schutting is vast getimmerd en begint er buiten van alles uit te lopen. Blaadjes, knoppen, kleuren, spinnen. Het meeste ziet er gezellig uit en ik neem me voor er veel en vaak van te genieten. Niet al werkend met schoffel, schaar en schepje, maar lekker zittend op mijn bankje in de zon met niets anders omhanden dan een vers boek dat dringend uitgelezen moet worden. Verder moet alles dan maar even wachten. De hele wereld desnoods, het gaat vanzelf weer een keer regenen.
Tussen de bedrijven door haast ik me naar oom Albert om etenswaren en andere benodigdheden in te slaan om ons het weekend door te loodsen. Op de stoep bij de karretjes staat iemand die eruit ziet alsof hij in een onbewaakt ogenblik de gesloten afdeling is afgeglipt. Een verwilderd uiterlijk en een benevelde blik. Malle Pietje. Maar zo gek is hij toch niet. ‘Mooi hoor, die oranje auto’, zegt hij. ‘Dat heeft Volkswagen goed gedaan. Maar die banden zijn niet origineel.’ ‘Nee’, zeg ik verbaasd, ‘het zijn de winterbanden. Vanmiddag krijg ik mijn zomerbanden weer terug.’ ‘Dat lijkt er dan meer op’, vindt hij. ‘Platte banden met mooie velgjes.’ En hij knikt me toe als ik een karretje pak. Stiekem kijk ik even naar de velgen van mijn karretje. Duidelijk all weather-banden.
Thuis de winterkledij verruild voor iets zomers. En mijn schrijfcursisten weten sinds vorige week dat dit een ellips is, een stijlfiguur die bestaat uit het weglaten van zinsdelen. Joris was daar goed in. Joris die dyslectisch is, niet van lezen houdt en dacht dat hij niet kon schrijven. Joris die met lood in zijn schoenen naar de cursus ging, maar nu enthousiast een blog begonnen is. Kijk, daar doen we het voor. En voor alle mooie, spannende, grappige en ontroerende verhalen die ik zomaar gratis opgedist krijg terwijl ik voor de klas sta en zie dat er een schrijver schuilt in elke schrijfcursist.
En de eerste die mij mailt welke stijlfiguren verstopt zitten in dit blog, wint een uur schrijfcoaching!

LydiaZomerbanden