Blog

Wetenschap

Grootse wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan bij toeval. Zo ook in huize Lijkendijk. Op deze plaats heb ik wel eens melding gemaakt van het feit dat poes dol is op tulpen. Inmiddels is er ruimte voor enige nuancering. Want we weten nu dat poes dol is op géle tulpen. Rode, paarse, oranje, the old fashioned tulp of die gekke gekartelde, je kunt poes alles voorzetten en ze zal er met liefde een ferme lel of honderd tegenaan geven. Maar eten doet ze alleen de gele.
Dat komt zo. De kleur geel overheerst nogal in onze leefruimte. Koop ik tulpen, dan koop ik gele. Altijd. Die tot op de bodem van de vaas worden afgevreten door poes. Maar als er geen gele zijn, dan kom ik thuis met een ander kleurtje. Die na een week uit zichzelf desintegreren voor het raam. Bij een andere gelegenheid blijkt hetzelfde te gebeuren bij weer een ander kleurtje tulp. Langzamerhand ontstaat een theorietje. Dat bewezen wordt wanneer een volgende keer weer gele tulpen op de vaas terecht komen. Die na korte tijd veranderd zijn in groene stengels en gehavende bladeren. Met poes er smakkend naast.
Nu is het zeker zo dat poes wat aan de dikkige kant is met een lichte neiging tot zwaar overgewicht. Dat willen wij niet weten, want elk bezoekexemplaar dat ontsteld begint te mompelen dat poes riante maten heeft, wijzen wij terecht met: ‘Kijk naar je eige.’ Toch krijgt poes voor de zekerheid eenmaal ’s daags lightbrokjes. Je zou dus kunnen denken: poes heeft honger en eet daarom tulpen. Maar dan zou ze toch ook de paarse eten?
Onze theorie is dat poes iets heeft met geel. Of liever: niets heeft met geel. Het verklaart het allesverwoestende geknaag en geskrunsj aan meubilair (allemaal geel) totdat de flarden erbij hangen. Zou dat kunnen? Zou een poes met een erwtje verstand en de omvang van een rolmops een antigeel gen kunnen hebben?
We moeten de proef op de som nemen, net als bij echt wetenschappelijk onderzoek. Wie wil er een paar aan gort gereten fauteuils (v/h Jan des Bouvrie) ruilen voor een paar rode of blauwe? Mogen in zeer goede staat zijn, gebeurt gegarandeerd niks mee.

LydiaWetenschap