Blog

Warm

Persoonlijk vind ik het wel lekker, die hittegolf in december. Ik maak me grote zorgen om het leefgebied van de arme ijsbeertjes en andere problemen die samenhangen met de opwarming van de aarde, heb zonnepanelen in stapels op mijn dak liggen en recycle elke aardappelschil die dit huishouden produceert. Maar persoonlijk vind ik het echt, echt heel erg lekker dat ik in december nog op blote voeten rond kan banjeren met mijn jas open. Of ‘los’, zoals ze in deze contreien zeggen. De kerstlunch die ik deze week bijwoonde aan een feestelijk gedekte en verlichte tafel, had ook gewoon op een terras plaats kunnen vinden, want toen ik uit de auto stapte was het 16 graden.
Voor het ontuig op deze aarde is het niet zo goed hoor, dat het niet vriest. De fruitvliegen zwermen op volle sterkte rond mijn hoofd zodra ik in de buurt van de groenbak kom. En de wilde spinnen, waarvan je zou verwachten dat ze tenminste íets goeds doen met hun ellendige leven door al het kruipend en vliegend ongedierte soldaat te maken, hangen door de hitte bevangen tegen de wand geplakt. Heeft voordelen hoor; je kunt vrij gemakkelijk een bezem op hun kop neer laten komen zonder dat ze op de loop gaan. En na de bezem, ja, dan hoeft het niet meer. En kan het ook niet meer, om eerlijk te zijn. Zo duurzaam ben ik dan weer niet, dat ik meelij heb met spinnen. Ik spaar van alles, maar spinnen horen daar niet bij. Tenzij het spinsels van Poes zijn, natuurlijk. En als ze niet spint, dan schudden we haar net zolang tot ze het gelukkig weer doet.
Puberdochter vindt het heel raar, dat we wel bang zijn voor spinnen en niet voor Poes. Want: Poes is net zo harig als een spin maar veel groter, ze heeft scherpe tandjes en nog scherpere nageltjes waarmee ze alles kapot ragt, en als ze zou willen zou ze harder lopen dan een spin. Bovendien: hoe harder je ‘kssst’ roept of andere klanken uitstoot die duiden op ‘wegwezen’, des te liever zij op schoot wil komen zitten.
Ik moet er niet aan denken. Een spin ter grootte van Poes, met scherpe tandjes en nageltjes, die heel hard loopt en graag op schoot komt zitten. Een nachtmerrie op acht poten. Ik krijg het er warm van!

LydiaWarm