Blog

Waakhond

Op waakhonden heb ik het niet zo. ‘Nee hoor, hij doet niks’, verandert al snel in: ‘O, dat doet-‘ie anders nooit …’ Soms breng ik een bezoekje aan mensen die ‘buiten’ wonen, een concullega met wie ik wel eens zaken moet doen. Teneinde zichzelf en hun eigendommen te beschermen, hebben ze een grote, bloeddorstige hond die likkebaardend om de auto begint te lopen zodra je die stil hebt gezet op het grote erf. Geen haar op mijn hoofd piekert erover uit te stappen onder dergelijke omstandigheden. Ik blijf rustig zitten tot de baasjes naar buiten komen om de hond onschadelijk te maken.
Wie niet van waakhonden houdt en geen geld wenst te besteden aan een elektronische beveiligingsinstallatie, kan gerust zijn toevlucht zoeken tot een paar ganzen. Betere waakhonden dan waakhonden, zeg maar. Ze houden iedereen uit je tuin maar ze zijn wel troeperig aangelegd. Nee, dan wij. Wij hebben sinds kort ook een waakbeest. Een spin van een kwart meter doorsnee, zwart, harig, veel poten. Hij zat een paar maanden geleden op de garagedeur. Doordat ik veel misbaar maakte, zette hij het op een lopen. Dat was in eerste instantie goed, want nu kon ik erlangs, maar in tweede instantie verontrustend, want nu wist ik niet meer waar hij zat.
Gelukkig lossen de meeste vragen zichzelf op, zo ook deze. Spin woont inmiddels in het voordeurportaal, zo’n drie meter boven de grond (lees: boven je hoofd). Ik kan hem wel zien, heel goed zelfs, maar ik kan er niet bij met de stofzuiger. Met de buitenlamp aan heeft hij de omvang van een nijlpaard maar dan zwart, harig en met acht poten. Collectanten en pakketbezorgers gaan gillend onze deur voorbij.
Maar elk voordeel hep se nadeel, want wij komen het huis niet meer uit dankzij deze omgekeerde waakhond die elk moment in je nek kan springen als je de deur opendoet. De komende tijd gaan wij dus over op noodrantsoen. Mocht je ons ergens missen: wij worden bewaakt, als we niet al zijn verhongerd of opgegeten. Nee, dat doen spinnen anders nooit, inderdaad. Wij staan open voor hulp, wie zich geroepen voelt ons te ontzetten, is welkom. Breng een bulldozer mee.

LydiaWaakhond