Blog

Straks

De laatste tijd vind ik mezelf regelmatig terug in een leslokaalachtige setting. Soms omdat ik een cursus sta te geven, soms omdat ik een cursus onderga. Zo ook deze week, toen ik het tweede deel volgde van de cursus Communiceren op een hoger level, ergens in een Zwolse polder. Deze cursus ging over metaprogramma’s. Dat zijn structuren in je brein die ervoor zorgen dat je op een bepaalde manier denkt, handelt, praat. Metaprogramma’s zijn patronen die je kunt herkennen en waar je vervolgens je voordeel mee kunt doen. Want je kunt nu eenmaal andere mensen niet veranderen, maar je kunt wel je eigen reactie op hun actie veranderen, zodat je met die personen toch uitkomt waar je zijn wilt.
Als je iemands metaprogramma kent, kun je ‘m alles verkopen, tot gebakken lucht aan toe. Het enige lastige is dat mensen meestal geen bordje op hun buik hebben hangen waarop staat welke combinatie van metaprogramma’s ze hebben. Het vergt dus wat puzzelwerk om mensen in je omgeving uit te pluizen en te determineren. En daar dan je eigen gedrag op af te stemmen.
Een klein voorbeeld: één van mijn metaprogramma’s (among many others) is Heden. Niet Verleden en ook niet Toekomst. Ik leef in het nu. Daarom is het bijzonder gevaarlijk als je iets van mij gedaan wilt krijgen om mij te vragen of ik het ‘straks’ wil doen. Ik zal ja zeggen, maar het toch nooit doen. Niet omdat ik het niet wil, maar omdat ‘straks’ niet tot mijn belevingswereld behoort. Straks is nooit. Als je iets van me wilt, moet je me vragen het ‘nu’ te doen. Mijn klanten weten dat feilloos. Ik denk dat ze nog nooit van metaprogramma’s hebben gehoord, maar ze willen allemaal ‘nu’ van alles van me hebben. En dat werkt. Voor hen omdat ze het ook krijgen, voor mij omdat ik aangesproken word op iets wat ik begrijp. Helder, nietwaar?

LydiaStraks