Blog

sprakeloos

Weer was ik mijn stem kwijt. Het begint vervelend te worden dit repeterende euvel, maar wat doe je eraan? Ik heb het idee dat het universum het wel lekker rustig vindt als ik een paar dagen mijn klep houd. En ik moet zeggen: het leven wordt er overzichtelijk van. Bellen is er niet bij en ellenlange gesprekken comprimeren zich tot een enkel handgebaar. De digitale wereld is wel een uitkomst en reuze praktisch. Mailers hebben geen flauw idee dat ze communiceren met iemand die aan de andere kant van de glasvezelkabel sprakeloos zit te wezen en via de mail is het business as usual. Alleen de kleine big denkt dat communicatie niet bestaanbaar is als die niet luid, duidelijk en mondeling is. ‘Ik kan helemaal niet met je communiceren’, klaagt ze. Terwijl het handgebaar ‘Hup, aan je huiswerk’, toch niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Daar hoef je niet eens een heel goede verstaander voor te zijn.
Toen stem er nog was, deed ik een workshop Prezi, bij Lars van de Bind Academie. Vol vooroordelen ging ik erheen. Al een jaar of twee zie ik de early adapters om me heen hun voordrachten houden aan de hand van dit digitale presentatieprogramma. En wat daarvan bij mij bleef hangen was vooral hoofdpijn en misselijkheid. Prezi heeft veel flitsende mogelijkheden en na een uurtje Prezi kijken flitst er dus ook van alles in je hoofd. Eyeopener numero uno bij de workshop was dat je niet alle mogelijkheden die het programma heeft ook daadwerkelijk hoeft te gebruiken. Je kunt zeer overzichtelijke Prezi’s maken die wel hip en digitaal zijn, maar die niet tot resultaat hebben dat je na het bekijken ervan drie dagen horizontaal gestrekt door moet brengen in een verduisterde kamer.
Makkelijk vind ik het niet. Ik denk dat er flink wat tijd gaat zitten in het maken van een goede Prezi. Maar leuk is het wel! Aan het eind van de workshop hadden vooroordelen plaatsgemaakt voor enthousiasme. Sprakeloos ben ik van de proefprezi die ik in elkaar heb gedraaid. Wat een leuk ding. En voor rondom de Kerst heb ik een fijn projectje bedacht: een Prezi knutselen voor op mijn website. Het resultaat ga je binnenkort zien. Hopelijk word je er sprakeloos van.

Lydiasprakeloos