Blog

spinnenvangers

Een paar weken geleden kocht ik een paar spinnenvangers. Handmatig te bedienen apparaten die fungeren als gemakkelijk en schrikvrije hulpmiddelen om spinnen en andere kruipsels uit je huis te verwijderen. Beide apparaten hebben een lange steel. Aan de ene steel zit een soort uitdraaibare grijpkwast, aan de andere een plastic opbouw met een draaideksel. Iets anders kan ik er niet van maken, ik ben niet in de wieg gelegd om technische handleidingen te schrijven.
We hebben die dingen gekocht (een voor boven, een voor beneden) en gebruiksklaar opgesteld, zo voor het grijpen, klaar voor de aanval. Tot zover alles in orde. Maar dan. Want bij het verwijderen van spinnen uit je huis zijn spinnen betrokken en dat is wat minder. Om een spin te vangen met de spinnenvanger, zul je er dichtbij moeten komen. Ongeveer binnen een halve meter ervan. En daar zit het probleem. Want ik durf het niet. En de kleine big durft het ook niet. Die grijper gaat best werken, vermoed ik, maar niet als je in het wilde weg met je ogen dicht in het rondgrijpt. Dan is die spin al lang verdwenen. En nog veel erger dan spinnen die je ziet, zijn spinnen die je niet ziet. Die kunnen immers overal zijn. Op je hoofd bijvoorbeeld.
Tot nu toe is het spinnenvangprobleem gelukkig een hypothetisch vraagstuk. Want spinnen heb ik sinds de aankoop van de vangers in huis niet gezien. Kan zijn dat ze massaal op de loop zijn gegaan. Maar waarschijnlijker is dat ze allemaal in een hoekje zitten te wachten op een teken om tot de aanval over te gaan. De spinnenvangers hebben we echter niet voor niks. We (lees: de kleine big) hebben er al een sprinkhaan mee gevangen. Ook werken ze goed bij het elimineren van dode spinnen, die poes eerst naar het hiernamaals heeft gemept. Als ze likkebaardend staat te kijken naar een niet-bewegende vlek op de grond, dan kom ik aangerend met de grijpkwast. Ja, dan durf ik wel. En dat is dan het einde. Monuta voor spinnen, zeg maar.
Hoe het bevalt met die spinnenvangers, wil de omgeving ondertussen wel eens weten. Angsthazen die net als wij niet van die webbouwers houden. ‘Goed, goed’, zeg ik dan. Want die vangers, die zijn het probleem niet. De spinnen, die zijn het probleem!

Lydiaspinnenvangers