Blog

Regen

Ze hebben boven de sluizen open gezet, of vergeten dicht te draaien of er is een afvoer verstopt waardoor het water niet weg kan en daardoor op de aarde klettert. Menigmaal heb ik in mijn karakteristieke, nostalgische woning uit het begin van de vorige eeuw tot aan mijn knieën in het water gestaan terwijl de halve inboedel langsdreef, dus ik kan ervan meepraten, van afvoer die niet meer doet wat ‘ie moet doen. Dan komt er een loodgieter langs met een indrukwekkende pomp om de zaak weer vlot te trekken. Misschien hebben ze daar boven ook wel een loodgieter langs gehad met een pomp en daar plukken wij nu de vruchten van.
Goed beschouwd valt er natuurlijk niets te klagen. Een mens vergeet gauw, maar al in februari was het mooi weer dit jaar en dat is daarna niet meer opgehouden. Ja, tot nu dan. De eerste dagen riepen mensen nog dat het groeizaam weer was. Goed voor de tuin. Maar daar heb ik niks aan met al mijn potplanten, dus onder een lekkend zwerk sta ik elke dag met mijn gietertje de planten water te geven. Die het goed doen, dat is waar. De druivenoogst kan weldra binnengehaald worden.
Wat ik niet binnen hoef te halen, omdat het er al is, is de hele spinnenpopulatie uit de wijde omtrek en zelfs ver daarbuiten. Verwaaid en verregend, met druipende haren, staan ze klappertandend met hun grote blote voeten op het koude zeil te bibberen. Je zou bijna medelijden met ze krijgen. Bijna hoor, het blijven wel spinnen natuurlijk. En die gaan bij mij spoorslags naar de eeuwige jachtvelden. Nee, aardig is dat niet, maar bij ons thuis zingt een gevleugelde uitspraak rond van onze tante Floor zaliger, die placht te zeggen, met authentiek Jordanees accent: ‘Met aardige jongens kun je de gracht dempen.’ En dat geldt natuurlijk ook voor meisjes.
Het is half augustus. Het regent en ik heb truien, sokken en de kachel aan. Het klasje dat vorige week een vierdaagse training Creatief schrijven bij mij gevolgd heeft, kan ongetwijfeld aanwijzen wat er qua stijl niet klopt aan deze zin – een samentrekking uit de categorie ‘Hier zet men koffie en over’. Overigens staat er nog een stijlfout in dit blog, een incongruentie om precies te zijn. Wie ‘m aan kan wijzen, mag een glaasje glühwein komen drinken. Lekker bij mijn brandende kachel.

LydiaRegen