Trainingen

Ook jij kunt een goed stuk schrijven!

 

Het schrijven van lange stukken tekst of schermen vol gloedvolle betogen is niet zo ingewikkeld. Geef de pen een zet en schrijf maar door. Veel ingewikkelder is het om je punt te maken in een korte, zakelijke tekst. Leer beter schrijven, krijg tips & trucs en bereik je doelen. Bonus: je vindt het waarschijnlijk nog leuk ook.

 

Mijn ervaring is dat je aan input meestal geen gebrek hebt als je een stuk moet schrijven, het tegenovergestelde is eerder waar. Maar waar laat je al die informatie? In ieder geval niet in je tekst. Mensen lezen steeds minder. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen over de exacte tijdsduur die mensen besteden aan lezen, maar meer dan een uur per week is dat niet. Als zender van een boodschap wil je de kostbare tijd van je lezers niet verprutsen met informatie die er niet toe doet. Je wilt dus een duidelijke boodschap efficiënt, aantrekkelijk en correct brengen.

 

Zet het op een rijtje

Dat stelt wat eisen aan jou als schrijver. Zet om te beginnen op een rijtje wat je over wilt brengen. Bijvoorbeeld door het beantwoorden van de cruciale vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Vaak ben je dan al een heel eind. Formuleer een kernboodschap en check aan het eind van je verhaal of die daadwerkelijk van het scherm af springt.

 

Laat je tekst rijpen

Net als je denkt dat je klaar bent met schrijven, komt er nog een heel traject achteraan. Een tekst is pas af als je ‘m een tijdje hebt laten rijpen. Na een nachtje slapen zie je scherp wat je eigenlijk anders had moeten of willen doen, je ziet de foutjes waar je in eerste instantie overheen had gelezen en je hebt weer nieuwe inspiratie die het verdient om in de tekst terecht te komen. Slijpen, schaven en schrappen, dat hoort allemaal bij de zogenaamde revisiefase die onlosmakelijk aan het schrijfproces vastzit.

 

Kill your darlings

De Engelsen hebben een mooie term voor het schrappen en schaven: kill your darlings. Al die geweldige gedachtenspinsels die een hoog prozaïsch karakter hebben maar die niks toevoegen aan je kernboodschap, kunnen eruit. Dat wil niet zeggen dat je gortdroge tekst moet maken, liever niet zeg! Maar vraag je wel bij alles af: zit mijn lezer hierop te wachten? Kijk vooral naar de bijzinnen. Wat tussen komma’s staat, kun je vaak probleemloos schrappen. We hebben het dan over details waar geen hond op zit te wachten.

 

Vraag om hulp

Moeilijk? Ja, schrappen is moeilijk. Het is vreselijk om te snijden in zinnen die je zo kunstig bij elkaar hebt bedacht. Maar wie zegt dat je het zelf moet doen? Vraag gerust een collega, zus of vriend om dit klusje voor jou te doen. Schrappen in de tekst van een ander is namelijk lang zo moeilijk niet en reuze effectief. Omdat lezers precies weten wat ze willen lezen in dat ene uurtje per week.

 

Schrijven kun je leren

Zie je ondanks de tips in dit artikel op tegen het schrijven? Wil je een heldere boodschap brengen in je zakelijke stukken, en weet je gewoon niet hoe? Dan heb ik goed nieuws voor je. Nee, niet iedereen die het alfabet kent kan automatisch goed schrijven. Maar het goede nieuws is: je kunt er wel veel beter in worden dan je bent. Want schrijven is een ambacht. Net als schoenlappen en sleutels maken. Talent helpt zeker, maar veel benodigde vaardigheden zijn gewoon aan te leren.

 

Doe de training

Wil je in een halve dag veel beter leren schrijven? Vraag me dan naar de mogelijkheden van een training zakelijk schrijven. Kennis opdoen, vaardigheden oefenen en zelf aan de slag. En aan het eind opgekikkerd naar huis, omdat je echt iets kunt met wat je geleerd hebt.

Alle services

 • Sterke verhalen

  Schrijven is meer dan letters en woorden achter elkaar zetten. Ik gun mijn opdrachtgevers mooie tekst, en sterke verhalen. Taal maakt de werkelijkheid!

 • Trainingen

  Lijkendijk Communicatie verzorgt diverse schrijf- en taaltrainingen. Zoals een training zakelijk schrijven en een blogtraining. Liever een meerdaagse schrijftraining, of een in company cursus op maat? Informeer gerust naar de mogelijkheden.

 • Redactievoering

  Bladen maken is een vak. Zowel voor digitale magazines als gedrukte edities kun je bij mij terecht. Ik werk samen met vormgevers, fotografen en drukwerkbegeleiders aan een professioneel eindresultaat.

 • Legal Mediation

  Voor mij was het een logische stap om mijn juridische achtergrond en mijn communicatieve vak aan elkaar te knopen binnen het Legal Mediatorschap. Altijd handig als de mediator de afspraken ook goed op papier kan zetten!


Christiaan WeverOok jij kunt een goed stuk schrijven!