Blog

M/V

Voor het eerst verdienen vrouwen in ons land bruto iets meer dan mannen, becijferde het CBS. Dat wil zeggen: voor zover het gaat om de leeftijdscategorie van 25 tot 30 jaar. Dit komt omdat vrouwen in die categorie gemiddeld genomen hoger opgeleid zijn dan mannen. En, zoals we allemaal weten: kennis loont. Letterlijk. In andere leeftijdscategorieën verdienen mannen nog altijd meer. Maar, zegt het CBS, dat komt niet door discriminatie, maar doordat mannen nu eenmaal kiezen voor functies die beter betalen. Ze stoten door naar het management in plaats van dat ze blijven hangen in ondersteunende functies.
Nu vrouwen kennelijk hoger opgeleid zijn, is het te hopen dat de beter betaalde functies ook voor hen weggelegd blijven tegen de tijd dat ze de dertig gepasseerd zijn en kinderen krijgen. Hun moeders kozen ervoor hun carrière jarenlang op een lager pitje te zetten omdat huis, haard en kinderen harder trokken dan de boardroom. Dan kun je nog zo hoog opgeleid zijn, maar leg je het als herintreedster af tegen mannen – die stug doorwerken en daardoor wél de hogere functie(schaal) bereiken. Ervaring loont blijkbaar dus ook, en meer zelfs.
Het stemt tot tevredenheid dat er volgens het CBS geen discriminatie is tussen de seksen. Er is gelijkheid. Op wat kleine details na. Zoals het feit dat vrouwen nog immer kinderen baren, meer dan een half leven lang zwaar lijden onder hun eigen schommelende hormoonspiegel en niet achteruit in kunnen parkeren. Mannen daarentegen worden kaal, lijden een heel leven lang onder de schommelende hormoonspiegels van de vrouwen in hun buurt en kunnen nog steeds maar één ding tegelijk. Maar ach, details zijn het, want verder zijn mannen en vrouwen gelijk.
Op een vrijdag bij de kassa van de supermarkt ontdekte ik echter nog een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen die boodschappen afrekenen, laden hun boodschappen meteen terug in hun wagentje, in meegebrachte kratten of zakken. Tegen de tijd dat ze moeten pinnen, is de lopende band leeg en ze kunnen meteen wegwandelen als ze afgerekend hebben. Zo niet mannen. Die staan bijna allemaal een beetje voor zich uit te staren terwijl de boodschappen zich opeenhopend verzamelen op de lopende band na de kassa. En als jij de volgende klant bent, kun je nergens bij omdat zo’n man z’n wagentje nog staat in te pakken. Wat hij al lang gedaan had kunnen hebben met een beetje logistiek inzicht. Met als gevolg dat jouw boodschappen zich ook opstapelen.
Om de seksen echt gelijk te trekken, is meer nodig dan een gelijke toegang tot goed betaalde banen. Een drastische maatregel is nodig: een cursus boodschappen doen voor mannen!

LydiaM/V