Blog

Marmot

De telefoon is een erg opdringerig instrument. Je kunt ‘m natuurlijk op stil zetten, maar meestal vergeet ik dat en word ik op ongelegen momenten opgeschrikt door de pianoriedel die op maximale sterkte uit mijn iPhone tettert. De berichtenservice, Twitter en alle diensten waarvan ik regelmatig gebruik maak hebben hun eigen herkenbare geluid en dat gaat de hele dag door. Tot voor kort ook ’s nachts want er zijn altijd grapjassen die ’s nachts even een sms-je sturen omdat ze vader zijn geworden, omdat het leuk is in de kroeg of gewoon, omdat ze zich vervelen. Zoiets kost nachtrust en ik ben er te oud voor om dat ongeschonden te doorstaan. In mijn slaapbehoefte lijk ik verdacht veel op een marmot en echt, ik hoef ’s nachts geen sms-jes. Of tweets dat je me volgt.
Wat dat betreft lijd ik helemaal niet onder de plaag van deze tijd: het FOMO-syndroom, kort voor ‘fear of missing out’. Mensen die deze besmettelijke ziekte hebben, herken je aan de telefoon of de tablet in hun hand. Ze kijken je niet aan, ze kijken naar hun schermpje. En dat doen ze steeds. Als ze met jou praten kijken ze met een schuin oog naar hun hand. Die de iPad vasthoudt. En als ze een vorkje met je prikken, ligt de iPhone naast hun bord. Klaar om opgepakt te worden. Mensen met FOMO zijn bang dat ze iets missen. Dat er ergens in de wereld iets belangrijks gebeurt en ze weten het niet meteen. Of dat één van hun duizend vrienden op Facebook iets memorabels meldt, en ze zien het niet gelijk. Ze zijn informatieverslaafd.
Om een einde te maken aan het irritante getetter uit mijn telefoon, heb ik me op zeker moment grondig verdiept in de algemene instellingen. En ja hoor, je kunt ze reguleren, de geluidjes. ’s Nachts uit, overdag aan en alles ertussenin. Sindsdien gaat de hele wereld aan me voorbij. Ik slaap ongestoord en bepaal zelf wanneer ik toe ben aan de volgende ronde van De Slimste Mens of Wordfeud. WhatsApp of Viber me gerust midden in de nacht, ik slaap mijn marmottenslaap. Heerlijk, lang en diep.
De geluidjes op mijn iPhone, ze zijn geweldig. Maar het leukste is: je kunt ze uit zetten.

LydiaMarmot