Blog

MVO: geven, geven, geven

Verontrustend berichtje bij de vrijdagse mailtjes: Volgens 72 procent van de Nederlanders houden bedrijven zich vooral met maatschappelijke kwesties bezig om het imago op te poetsen. Bijna de helft denkt zelfs dat bedrijven maatschappelijke initiatieven als marketingstunt inzetten om meer producten te verkopen. Goedemorgen, je zult dat bericht als directeur of manager maar naast je ontbijtbord vinden …

We hebben het hier over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, kortweg MVO. Ooit bedacht om het bedrijfsleven via duurzaam ondernemen beter in de samenleving te verankeren. Maar inmiddels inderdaad –ik ga een heel eind met die helft mee– verworden tot marketinginstrument: Als ik mij nou verantwoord neerzet, koopt u meer van mijn product.

De campagne van Heineken voor verantwoord drinkgedrag is een voorbeeld van hoe het volgens de ondervraagden niet moet. Het bedrijf krijgt er in het onderzoek van de consument dan ook genadeloos van langs. Goed vindt het Nederlandse publiek de inzamelingsactie van H&M. En daarmee zijn we beland bij de les die het onderzoek leert. MVO heeft niets te maken met win-win. MVO is onvoorwaardelijk geven.

Gastblog van Hans Fontijn, www.hansfontijn.nl

LydiaMVO: geven, geven, geven