Blog

Loonlijst

Deze freelancer verkeert in de gelukkige omstandigheid dat ze een paar uur per week onder de pannen is bij een werkgever. Op de loonlijst. Dat biedt vele voordelen. In tijden van crisis is in ieder geval de hypotheek gedekt. Als de nood aan de man komt zullen we verder op een houtje moeten bijten in de bittere kou zonder stromend water en zonder eigenlijk alles, maar we hebben in ieder geval een dak boven ons hoofd. Grote voordelen van het werken als loonslaaf zijn verder het verkrijgen van een kerstpakket en het hebben van collega’s met wie je wekelijks gezellig bij kunt praten bij het koffiezetapparaat of aan de lunch.
Maar het grootste voordeel van die loonlijst is het jaarlijks contingent cursussen dat eraan vast hangt en waar ik, op kosten van de baas, naartoe mag. Dit jaar heb ik gekozen voor Persoonlijk Leiderschap, gebaseerd op de 7 habits van Stephen Covey. ‘Heb jij dat nodig dan?’, wilde een omstander weten. Nou, misschien niet, maar wie weet doemt er een nieuw inzicht op aan de horizon en dat pak ik dan mooi even mee. Ook zie ik graag hoe andere mensen voor de klas staan, daar kan ik soms in mijn eigen schrijftrainingen mijn voordeel mee doen.
Het was stralend weer toen ik mij naar de cursuslocatie begaf: de brandweerkazerne in Zwolle Zuid. Een strak blauwe lucht, met een voorspelde temperatuur van 19 graden. En morgen ook. Daar baalde ik van. Ik zag me al twee dagen in een instructielokaal zitten kijken naar een Powerpoint, met de ramen dicht vanwege de airco en de zonwering naar beneden.
Het liep effe anders. De kazerne beschikt over grote houten zonnige veranda’s en de cursusleidsters bleken ook hard toe te zijn aan lente. De opdrachtjes deden wij dus buiten. Nadenken en praten over Persoonlijk Leiderschap in de zon brengt de helderste inzichten weet ik nu. Ik heb dus besloten vaker in de zon te gaan zitten. Dat zorgt voor licht in mijn hoofd en voor lucht in mijn werk. Ik blij, klanten blij, iedereen blij. En wie bezorgd constateert dat ik nu alwéér in de zon zit, kan gerust zijn: ik verdiep me in Persoonlijk Leiderschap. Nu alleen nog die zon!

LydiaLoonlijst