Blog

Leiden

Als je zo weer eens een dagje op bezoek bent binnen de Leidse grachtengordel, dan kun je constateren dat er eigenlijk niets veranderd is in twintig jaar tijd. Studenten dragen nog steeds dezelfde outfits van dezelfde merken, hangen rond in dezelfde cafés, lopen brallend over straat en rijden rond op de fietsen die destijds bij mij voor de deur zijn gestolen en sindsdien door heling van hand tot hand zijn gegaan. De Leidse binnenstad is een dorp en in dat dorp kent ons ons. In de uitgestrekte woestenij van buitenwijken waar de autochtone Leienaar wordt opgeborgen hebben ze nog nooit een student gezien. Maar ze hebben er wel een mening over. ‘Teringstudent’ is een koosnaampje in Leiden. Met een rollende r, die klinkt als ‘urrr’, van achteruit de keel. ‘Turrringstudent’, zo ongeveer.
Het promotiefeestje van vorige week waarover de liefhebbers van mijn blog al hebben gelezen, was een ‘stroll down memory lane’. Vele kilometers heb ik destijds langs het Rapenburg gefietst en door de Breestraat. Op weg naar college, de studentenvereniging, vriendjes en vriendinnetjes. En ik dacht dat het nooit voorbij zou gaan.
De vriendjes en vriendinnetjes waren er vorige week ook, op het feestje. Een beetje ouder, een beetje grijzer en ook een beetje wijzer. ‘Zullen we in Leiden gaan wonen?’, vroeg ik aan de kleine big omdat ik echt niet meer wist waarom ik daar ooit verhuisd was. Slecht idee vond ze. En ze vond vooral de chauffeur heel raar die onze halve familie van het Centraal Parkeren met een ‘busje-komt-zo’-busje voor het Academiegebouw afzette. Hij kreeg bijna een student onder zijn wielen die over de weg zwalkte zoals alleen studenten dat doen die nog denken dat de hele wereld van hen is.
De chauffeur deed zijn mond open om er wat van te vinden. Ik hoorde al de ‘Turrr…’ op komen zetten van achteruit zijn keel. Maar was hem te snel af: ‘Teringstudent, hè meneer?’ De bus lachte hard, de kleine big sloeg haar handjes voor haar oogjes, mompelde: ‘Ik voed mezelf op’ en deed net alsof ze er niet bij hoorde. Maar dat was een misvatting. Ze hoort er wel bij!

LydiaLeiden