Blog

koelkast

We hadden afgelopen week min of meer vakantie. Meer min dan meer, want er lagen wat huishoudelijke klussen te wachten die niet echt bijdragen aan het vakantiegevoel, maar die soms wel gebeuren moeten. En vakantie biedt nu eenmaal een zee aan oningevulde tijd om van alles te doen waar je normaal niet aan toekomt. Net als ik mij op de bank nestel met een boek om daar de hele week te blijven, begint een Calvinistisch stemmetje in mijn hoofd te zeuren over vervelende werkjes die roepen om afhandeling.
Bij ons in huis is het optisch schoon. Er komt regelmatig iemand een helpende hand bieden als het gaat om stofzuigen, soppen en dweilen. Dat is natuurlijk niet afdoende. Aangezien kind van opruimen nog nooit gehoord heeft en hier bovendien een wandelende haarbal woont, dwarrelt er altijd wel ergens stof. Dat neerdaalt bovenop schilderijen, deurposten, plinten, achter kasten en in vergeten hoekjes. Daar ontstaan flora- en faunarijke streken die niet bijdragen aan de volksgezondheid.
Nog zo’n haard aan bacteriën is de koelkast. Tegen de tijd dat het vriesvak eruit gaat zien als een poolgebied wordt het tijd de aangevroren gletsjers te ontdooien. De rest van de koelkast kan ook wel een sopje gebruiken. Ik tref van alles achter klepjes en in schapjes aan wat er oorspronkelijk niet in zat. En dat tref ik vooral langdurig aan, want koelkast ontdooien en weer gebruiksklaar maken, ik zeg het je: het duurt úren. Na die operatie is de koelkast als nieuw en ben ik aan vakantie toe. Dat treft, want dat heb ik ook.
Na deze en nog wat activiteiten van huishoudelijke aard begrijp ik heel goed dat mensen met een kind of twee, drie niet toekomen aan het najagen van een maatschappelijke carrière. Als je het huishouden goed wilt doen, inclusief plintjes en koelkasten, is het een tijdvretende aangelegenheid. Als je daarbovenop nog een paar kinderen managet, mag je blij zijn dat je af en toe tijd hebt om de krant te lezen. Mijn advies aan alle personeelsmanagers van de hele wereld: neem herintredende vrouwen in dienst op managementfuncties. Als je een huishouden en een kinderschaar goed kunt runnen, is elke afdeling of elk team een fluitje van een cent.

Lydiakoelkast