Blog

Knallen

Van mij mag het verboden worden, het jaarlijkse vuurwerkspektakel rondom Oud & Nieuw. De politiek is nog niet zo ver; klein christelijk, Groen Links en de Partij voor de Dieren zijn ervoor, maar in het parlement hebben die samen negen zetels van de 150. Dus knallen we voorlopig lekker door met alle schade en ellende van dien. Opgeschoten tuig brengt dagenlang de halve straat tot ontploffing, alsof de Syrische strijdkrachten hun terrein wat hebben verlegd. Mijn voortuin ligt vol met de troep van een ander, want opruimen hoort niet bij vuurwerk afsteken, welnee. Kruitdampen persen zich door elk klein kiertje naar binnen en verzieken de lucht. En echt, ik háát het. Je zou een bazouka aanschaffen en terugschieten, met scherp.
Van crisis in elk geval geen sprake als ik dit zo hoor. Alleen al in een straal van vijftig meter rondom mijn huis gaat er voor duizenden euro’s de lucht in, in totaal gaat het om 67 miljoen euro in dit land. Daar steken die 13 miljoen van het Glazen Huis nogal schril bij af. Waar betalen die jongens (het zijn vrijwel nooit meisjes) dat van? Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 64% van de Nederlandse bevolking voorstander is van een vuurwerkverbod. De ING-poll van 31 december laat zien dat maar liefst 87% van de mensen geen vuurwerk aanschaft. De 13% van de Nederlanders die dat wel doet, zorgt dus voor een onvoorstelbare hoeveelheid overlast waar 64% graag totaal vanaf wil. Leefden wij niet in een democratie? Waar de stem van de meerderheid telt? Wat let de politiek om korte metten te maken met die levensgevaarlijke, vervuilende onzin?
Waar maakt een mens zich nog druk om, nu het nieuwe jaar alweer een paar dagen oud is, zou je denken. Ware het niet dat dat we nu pas de balans opmaken. Er zijn honderden slachtoffers, een dode, gewonden. Net zoals in Syrië. Beschietingen dáár vinden we allemaal terecht heel erg, maar dit vinden we normaal – we richten het immers zelf aan en noemen het ‘vuurwerk’. Handen, vingers, ogen (90 oogletsels, 14 blinde ogen) en andere lichaamsdelen zijn onherstelbaar beschadigd met tonnen aan zorgkosten tot gevolg.
Ik zeg: verbieden die handel. Waar wachten we nog op? Laten we dan ook meteen Oud & Nieuw afschaffen. Bij ‘feestjes’ rondom de jaarwisseling moest de brandweer 3500 keer uitrukken. En de politie moest uitrukken zodat de brandweer en andere hulpverleners hun werk konden doen zonder gemolesteerd te worden. Krankzinnig. En dat is het understatement van de eeuw.

LydiaKnallen