Blog

Kleuren

Be Britse psycholoog Edward de Bono wordt beschouwd als een autoriteit op het gebied van conceptueel denken. Hij bedacht het model van de zes denkhoeden, oneerbiedig ook wel ‘de hoedjes van De Bono’ genoemd. Volgens De Bono kun je het denkproces opsplitsen in verschillende rollen of richtingen die hij aanduidt met kleuren. Als je een denkbeeldig ander hoedje opzet, ga je anders naar een probleem kijken. Wit is neutraal, zwart is serieus en pessimistisch, de denktrant die past bij de ‘zwartkijker’. Rood staat voor emoties, groen voor creativiteit, geel voor positiviteit. Blauw tenslotte duidt op structuur en processen. De hoedjes van De Bono kunnen je helpen ergens letterlijk anders tegenaan te kijken. Ander hoedje, andere invalshoek.
In mijn schrijftrainingen gebruik ik ook de methode van De Bono. Alleen worden de hoedjes dan pennen en gaat het niet om conceptueel denken maar om conceptueel schrijven. De pennen van de Bono is een manier om beeldend te schrijven. Door een andere pen ter hand te nemen, word je gedwongen anders tegen tekst aan te kijken en er op een andere manier mee om te gaan. Wie een zwarte tekst schrijft, gebruikt andere ingrediënten (woorden, zinnen, beelden) dan iemand die een geel stukje proza produceert.
Een gevleugelde uitspraak is dat één beeld meer zegt dan duizend woorden. In de huidige tijd van beeldcultuur, waarin mensen nauwelijks nog leren spellen en de standaardlengte voor een goed stuk proza 140 tekens is, is het voor schrijvers belangrijker dan ooit om met een mooie zin meer te kunnen zeggen dan met duizend beelden. Beeldend kunnen schrijven is geen overbodige luxe, geen mooischrijverij, niet alleen een kunst, maar noodzaak om als schrijver je brood te verdienen in een wereld waarin mensen per week nog maximaal een half uur lezen, inclusief reclamefolders. En je te onderscheiden van iedereen die een bord aan de deur spijkert waarop ‘tekstschrijver’ staat. Door beeldend te schrijven, trek je lezers je tekst in. Zodat ze beginnen met lezen en doorlezen tot het eind.
Het goede nieuws is: beeldend schrijven kun je leren. De pennen van De Bono is slechts één methode die je daarbij kan helpen. Wil je jezelf of je organisatie verder bekwamen in het schrijven van beeldende blogs of teksten? Stuur me een mailtje. Of schrijf je in voor een training.

LydiaKleuren