Blog

Kledingcode

Twee weken geleden keerden we weerom van een paar dagen Vlieland. Bitterkoud hadden we het er gehad en het regende gedurig. We hadden ons hierdoor niet laten weerhouden van tochtjes op de tandem, maar die werden duur betaald: we kwamen ziek thuis en die griep of wat het ook was hield een dikke week aan. Eén ding hebben we ervan geleerd: rode strepsils kopen we nooit weer. Die dingen zijn echt niet te eten en keelpijn kregen we toch.
Nu is het dan ineens hoogzomer. Wij hebben onze zomerkledij tevoorschijn getoverd maar poes heeft haar bontjas nog aan. Door de ontbrekende lente is het verhaarproces vertraagd en ligt ze amechtig hijgend op de koelste plekjes. Dat zijn er niet zoveel in ons oververhitte huis. Ik heb al een horrendeur laten timmeren om de doorstroming van frisse luchten te bevorderen, maar poes heeft nog niet bedacht dat het dan ook handig en vooral lekker is om in de luchtstroom te gaan zitten. Dat kun je haar niet kwalijk nemen met haar ene hersencel.
Maar zij heeft een excuus voor die ene cel: zij is een poes. Op straat zie ik echter figuren zat op twee benen rondlopen die ook niet veel meer bezitten dan die ene cel en poes niet of nauwelijks overtreffen in hersencapaciteit of –activiteit. Dat het mooi weer is, is geen excuus. Juist bij mooi weer komt elke malloot, die als het regent lekker veilig opgeborgen zit, z’n huis uit om op straat z’n luidruchtige zelf te zijn, met veel bier en barbecue, een hoop geschreeuw en weinig bedekkende kledij. Ontblote mannelijke bovenlijven, over broeksbanden bulkende buiken en morsige, bezwete mouwloze shirts, het is een gruwel in het straatbeeld. Je zou er heimwee van krijgen naar sneeuw en winterjassen.
Maar wat op het gebied van kledij echt verboden moet worden zijn de witte doorschijnende broeken met strings eronder die sommige vrouwen zo graag dragen. Dames, laat me u uit de droom helpen: dit is niet mooi of sexy, het is geen gezicht. Het is ordinair, goedkoop en weerzinwekkend en lijdt tot plaatsvervangende schaamte bij voorbijgangers. De derrières die door de flinterdunne stof heenschemeren zijn bovendien zelden om aan te zien, dus doe iedereen een lol. Mijn advies: gebruik die ene hersencel ook tijdens het winkelen en schaf gerust wat meer stof aan. Bij de Hema verkopen ze degelijke onderbroeken voor een redelijke prijs.

LydiaKledingcode