Het schrijven van lange stukken tekst vol gloedvolle betogen is niet zo ingewikkeld. Geef de pen een zet en schrijf maar door. Veel ingewikkelder is het om je punt te maken in een korte tekst. Mijn ervaring is dat je aan input meestal geen gebrek hebt, het tegenovergestelde is eerder waar. Maar waar laat je al die informatie? In ieder geval niet in je tekst. Mensen lezen steeds minder. Verschillende bronnen spreken elkaar wat tegen over de exacte tijdsduur die besteed wordt aan het lezen van boeken, kranten, folders, maar meer dan een uur per week is dat niet. Als zender van een boodschap wil je de kostbare tijd van je lezers niet verprutsen met informatie die er niet toe doet. Je wilt dus een duidelijke boodschap efficiënt, aantrekkelijk en correct brengen.
Dat stelt wat eisen aan jou als schrijver. Zet om te beginnen op een rijtje wat je over wilt brengen. Bijvoorbeeld door het beantwoorden van de cruciale vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Vaak ben je dan al een heel eind. Formuleer een kernboodschap en check aan het eind van je verhaal of die daadwerkelijk van het scherm af springt.
Net als je denkt dat je klaar bent met schrijven, komt er nog een heel traject achteraan. Een tekst is pas af als je ‘m een tijdje hebt laten rijpen. Na een nachtje slapen zie je scherp wat je eigenlijk anders had moeten of willen doen, je ziet de foutjes waar je in eerste instantie overheen had gelezen en je hebt weer nieuwe inspiratie die het verdient om in de tekst terecht te komen. Slijpen, schaven en schrappen, dat hoort allemaal bij de zogenaamde revisiefase die onlosmakelijk aan het schrijfproces vastzit.
De Engelsen hebben een mooie term voor het schrappen en schaven: kill your darlings. Al die geweldige gedachtenspinsels die een hoog prozaïsch karakter hebben maar die niks toevoegen aan je kernboodschap, kunnen eruit. Dat wil niet zeggen dat je gortdroge tekst moet maken, liever niet zeg! Maar vraag je wel bij alles af: zit mijn lezer hierop te wachten? Kijk vooral naar de bijzinnen. Wat tussen komma’s staat, kun je vaak probleemloos schrappen. We hebben het dan over details waar geen hond op zit te wachten.
Moeilijk? Ja, schrappen is moeilijk. Het is vreselijk om te snijden in zinnen die je zo kunstig bij elkaar bedacht hebt. Maar wie zegt dat je het zelf moet doen? Vraag gerust een collega, zus of vriend om dit klusje voor jou te doen. Schrappen in de tekst van een ander is namelijk lang zo moeilijk niet en reuze-effectief. Omdat lezers precies weten wat ze willen lezen in dat ene uurtje per week.