Blog

Kerstpakket

In kerststemming ben ik nog niet erg. Al wekenlang heb ik het idee dat het begin november is. Weken geleden was dat ook inderdaad zo, maar de tijd heeft sindsdien z’n loop gehad en kerstpakketten zijn uit alle windstreken onze kant op gekomen. Waarvoor dank, wij houden van kerstpakketten. De kleine big treft er tot haar grote vreugde allerlei snaaierijen in aan die normaal gesproken niet door het inkoopbeleid ondersteund worden in dit huishouden wegens te zoet, te veul, te vet of te ongezond in het algemeen. Maar dat is nu juist de charme van het kerstpakket.
Ook poes is dol op kerstpakketten. Wat erin zit kan haar niet zoveel schelen – ze is nogal eendimensionaal gericht op blikjes met een AH-logo, gevuld met garnaaltjes in oosterse saus die jammer voor haar normaal gesproken zelden in kerstpakketten aangetroffen worden – het is meer wat eruit komt waar haar interesse naar uit gaat. Dat wil zeggen: naar de leegte die dientengevolge achterblijft in de uitgeruimde doos.
Want poes doet niets liever dan zich de lege dozen toe-eigenen die dienst hebben gedaan als kerstpakket. Zij heeft het vermogen om met weinig gelukkig te zijn. Lege dozen zijn geweldige slaap- en verstopplekken, weet zij. Tussen de houtwol is het heerlijk knorren in een vers exemplaar als de blikken met kersen-op-sap en de gesealde worst plaats hebben gemaakt voor helemaal niks. Het formaat van het voormalige kerstpakket is daarbij niet van belang; ook in hele kleine doosjes past een hele dikke kat. Sjok en klem met nauwelijks ruimte om adem te halen. Een beetje zoals een ingeblikte garnaal maar dan zonder oosterse saus.
Zo voelden wij ons ook in de supermarkt waar we in de file langs de schappen schuifelden. Voetje voor voetje, achter een zwaar beladen en onbestuurbare kar. Want ja, we (lees: de kleine big) gaan het kerstdiner bereiden voor zestien man. Er staan heel wat culinaire hoogstandjes op stapel. En daar horen ook boodschappen bij voor zestien man plus een klein katje. Dat laatste onderdeel is het makkelijkste. We trekken een blikje open met garnaaltjes in oosterse saus en kieperen dat in z’n geheel in een bakje waar om misverstanden te voorkomen ‘poes’ op staat. Het is op voor je het weet. Na afloop buikt poes uit in haar nieuwe residentie, een voormalig kerstpakket. Op de zijkant staat: Merry Christmas. En zo is het!

LydiaKerstpakket