Blog

Kerstboom

Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht met al die zotte Pieten, of bij elk AH-filiaal kun je alweer Nordmanns kopen. Van die ellendige Noorse sparren die genadeloos prikken als je een bal aan een tak wilt hangen. Waarbij de naalden zo lekker in je vel blijven hangen of onder je nagels glijden. Je kunt ze zelfs opgetuigd en al kopen, in het klein. Echt iets voor de Kerstvierder die momenteel veel klanten en dus geen tijd heeft. Het ziet er ook niet uit zo’n klein boompje met ballen in dezelfde kleur als de bloempot. Maar mensen die er eentje kopen wegens geen tijd hebben ook geen tijd om zich daar druk over te maken. Ik moet bekennen dat ik ernaar heb staan kijken in het bloemendepartement van Albert. De boompjes zagen er erg handig maar ook erg nepperig uit. Maar de enige reden dat ik er geen gekocht heb, loopt hier rond op vier pootjes. Hoewel ze niet zo heel veel loopt dezer dagen. Ze ligt te ronken bovenop een kachel die vredig brandt, dromend over kerstbomen waar ze lekker in kan gaan hangen. Ver weg hoort ze het geluid van uit elkaar spattende kerstballen die op de grond kletteren, tezamen met de boom. Dream on, poes. Het enige wat uit elkaar spat is de Kerstboomdroom.
Tegelijk met de aflevering van de kerstbomen hier ter stede, werden er bakken met sneeuw in de straat leeggestort. Zoals gewoonlijk is dat twee minuten leuk en daarna blijft het dertien weken lang een vieze, bruine, papperige bende. Die ’s nachts opvriest zodat de wereldkampioenschappen op de lange baan gerust in mijn straat plaats kunnen vinden. Topkwaliteit ijs. Muts op, wanten aan, trui met ‘Sven’ erop en gaan. Pas even op voor die mooie oranje auto die daar als lichtend baken te midden van de sneeuwjachten staat te wachten op de zomer.
Maar eerst Kerst. Zonder kaarten, want dat gedoe met adressen opzoeken en postzegels plakken is welletjes geweest. Mijn klanten krijgen een geweldige ‘visual’ in de mailbox, een bewegende woordwolk met de beste wensen. De rest van de wereld moet het doen met de herinnering aan de kaarten die ik vroeger stuurde. Vroeger, toen Kerstbomen nog niet opgetogen en al van de Albert Heijn kwamen. Nieuwsgierig naar de ‘visual’ die Hans Dienaar voor me gemaakt heeft? Mail me even en ik stuur ‘m je per kerende post. Samen met de beste wensen!

LydiaKerstboom