Blog

In het diepe

Ik stam in rechte lijn af van een zeevarende natie: de Vikingen. In mijn erfelijk materiaal kun je dat ongetwijfeld zien als je zou willen. Daarnaast beschik ik over bepaalde kernkwaliteiten die niet hadden misstaan bij Erik de Noorman en waarvoor je mijn genetisch materiaal niet hoeft uit te pluizen om hoofdschuddend te constateren dat de appel niet ver van de boom valt. Hoe dichter bij de poolcirkel ik kom, hoe meer ik wegval tegen de achtergrond.
Je zou denken: zo’n Vikingkind houdt van water. En dat is ook zo. Maar het feit dat mijn voorvaderen onverschrokken ronddobberden op een houten schuit met een drakenkop, betekende nog niet automatisch dat ík kon zwemmen. Daar kwam ik achter toen ik als 6-jarige in een Bosbad op de Veluwe een zwemdiploma moest halen. Watervrees had ik niet, dat had ik alvast voor op mijn leeftijdgenoten, die zich brullend en groen van ellende door de zwemles heensloegen. Maar ook voor mij was het worstelen om boven te blijven, met een plankje, kurkjes en een badmeester met een deskundige haak als voornaamste hulpmiddelen. In het diepe had ik niks aan die Vikingvoorouders! Pas lange tijd en veel zwemlessen later haalde ik mijn zwemdiploma.
Herkenbaar? Dat moet haast wel, iedereen is ooit bibberend langs de kant begonnen met zwemmen. Niemand die het vreemd vindt dat je, om te kunnen zwemmen, eerst les neemt. Om basistechnieken te leren zodat je niet verzuipt. Eerst met kurkjes, pas daarna van de hoge duikplank. Andersom is bepaald af te raden. Zelfs als je afstamt van Olympisch kampioenen in het wedstrijdbad en beschikt over de juiste aanleg, moet je het nog wel eerst zelf leren. Het is slecht drijven op erfelijk materiaal.
Daarom is het zo vreemd dat mensen die willen ondernemen gewoon in het diepe plonzen, met een goed idee als kurk. Misschien blijf je boven, maar zwemmen is iets anders. Zwemmen leer je door goed onderricht. Door meteen toe te passen wat je leert, het steeds vaker te doen en er steeds beter in te worden tot je de slag te pakken hebt.
Bij IncZwolle kun je leren ondernemen. Wij rusten je toe met kennis en vaardigheden om uiteindelijk van de hoge duikplank te kunnen. Om zelf een succesvol bedrijf te bouwen, ongeacht je genetische aanleg. Wij laten je niet zwemmen, maar vergroten je slaagkans. Eind mei starten we een nieuwe Pressure Cooker, waarin je samen met anderen leert ondernemen van ervaren ondernemers. Mis de boot niet. Vraag ons om meer informatie of meld je aan via www.inczwolle.nl. Je bent van harte welkom.

LydiaIn het diepe