Blog

iKfoon

Ontzettend overdreven heb ik dat altijd gevonden, van die mensen die zo’n speelfoon aanschaften en vervolgens vastkleefden aan het beeldscherm, betoverd door alle leukigheidjes. Het liefst zouden ze zichzelf opheffen en als smartphone verder gaan. Als het toch zo ver komt, is het wel heel beroerd gesteld met je. Dacht ik altijd.
Zelf ben ik niet zo’n licht als het gaat om de digitale wereld en ik hield me altijd verre van enge telefoons en andere gadgets die vanzelf bliepen en piepen. Totdat mijn ochtendblad meldde dat diverse generaties waaronder de mijne de aansluiting met de toekomst gaan missen vanwege het gebrek aan digitale vaardigheden. Tenzij, stond erbij, tenzij snel overgegaan wordt tot aanschaf van bijvoorbeeld een iPhone waarmee aangehaakt kan worden bij de wereld van straks.
Ik was meteen overtuigd door deze argumentatie tot verbazing van mezelf en voor ik het wist had ik een iKfoon besteld. Het leek me een hele heisa om over te stappen van de ene naar de andere telefoonaanbieder, maar dat viel reuze mee. Verder blijkt die telefoon in de praktijk nog vele malen leuker dan ik had durven dromen. En niet alleen omdat ‘ie uit zichzelf ‘verstuurd vanaf mijn iPhone’ onder verzonden mailtjes plaatst.
Dus plotseling ben ook ik veranderd in iemand die de hele dag met haar telefoon zit te pielen. De diepste geheimen ervan heb ik reeds ontrafeld en de spannendste applicaties ervoor gedownload. Helemaal zelf. O ja, en je kunt er ook nog mee bellen. Maar dat doe ik nauwelijks. Ik lees de krant erop, bekijk het weerbericht, de filemeldingen, beheer mijn netwerk ermee en laat me erdoor wekken. Dat laatste is misschien nog wel het allerleukst. Want er woont een eend in mijn iPhone. En ’s ochtends geeft ze op de afgesproken tijd een kwekconcert. Dat is aangenaam wakker worden. Vervolgens moet ik wel zien dat ik het bed ook uitkom, want als ik eenmaal de iPhone naast mijn hoofdkussen gespot heb, ben ik verder totaal van de wereld. Niet aanspreekbaar. Als de kleine big iets van me moet, zoals informeren waar het ontbijt blijft of melden dat poes weer een essentieel onderdeel van het huishouden heeft leeg- of kaalgevreten, kan ze me het beste bellen.

LydiaiKfoon