Blog

Handwerk

Schrijven is een ambacht. Het is handwerk. Je oefent een vaardigheid uit en als je daarmee klaar bent, kun je een product in je handen houden. Als ik een training geef, benadruk ik altijd het ambachtelijke van het schrijversvak. Het is handig als je talent hebt, maar de rest is techniek en veel oefenen. En het geruststellende is: dat kun je leren. Bij mij als je wilt. Net zoals je kunt leren taarten bakken, klompen maken en manden vlechten – alleen dan niet bij mij. Inmiddels weet ik wel dat niet iedereen een goede schrijver kan worden. Maar je kunt wel een betere schrijver worden dan je nu bent.
Het leuke van het ambachtelijke schrijven is het eindresultaat, het product. De tekst die een blad is geworden, een e-zine, een folder, een website, een liedje. De voldoening die ik ervaar als letters tot leven komen maakt de noeste arbeid goed. En ik weet: het heeft zin wat ik doe. Aan het eind ben ik blij, zijn mijn klanten blij en heb ik een bijdrage aan de wereld geleverd die je in veel gevallen aan kunt raken.
Sinds een paar dagen bezit ik een paar ambachtelijk gemaakte laarsjes. Marike, de maker ervan, ken ik uit het vergadercircuit. Marike deed het goed als manager, maar ze had er genoeg van om aan vergadertafels te zitten praten. Ze wilde iets maken, iets wat ze in haar handen kon houden. Ze ging een opleiding doen en leerde schoenen ontwerpen.
Een paar van haar schoenen heb ik nu aan mijn voeten. Ze zijn met de hand gemaakt en passen precies. Dat is ook geen wonder, want Marike heeft de omtrek van mijn voet op papier gezet. Inclusief de knobbels bij de grote teen, die alle vrouwen hebben die jarenlang hoge hakken dragen, weet ik nu. Die tekening heeft ze vertaald in de werkelijkheid en het gevolg is dat mijn laarsjes precies passen en geweldig zitten. Maar dat niet alleen, want boven alles zijn mijn laarsjes mooi. En uniek, want ik heb zelf het bruine leer uitgezocht en de oranje voering. Zoals mijn laarsjes zijn, zo is er geen tweede paar.
Ik ben blij dat Marike niet meer vergadert, maar een ambacht uitoefent. Ga eens kijken op haar website, www.volpeshoes.nl. Misschien word jij dan ook blij!

LydiaHandwerk