Blog

Gunfactor

‘Het is de gunfactor’, zeiden de ondernemers die ik deze week interviewde en vroeg naar het geheim van hun groei, ondanks de recessie. Zij noemden enkele succesfactoren van hun jonge bedrijf: netwerken, snel en efficiënt het gewenste product leveren en betrokkenheid bij de klant. Maar het meeste van alles was dus de gunfactor. De term was niet nieuw voor mij; ik interview nogal eens mensen uit de saleshoek en ook daar speelt gunning een belangrijke rol. Maar het gaat dus veel verder: het kan je maken of breken.
En ik maar denken dat het zo fijn gaat met mijn bedrijf omdat ik van die leuke en goede stukken schrijf. En natuurlijk doe ik dat. Maar inmiddels denk ik, voortschrijdend inzicht is dat, dat een klant liever genoegen neemt met een iets minder goede tekst zolang die geschreven wordt door iemand met wie het heel aangenaam werken is. Zoals ik ook liever mijn olijven haal bij het kleine winkeltje in het dorp over de IJssel (daar fiets ik speciaal zes kilometer voor om) dan bij die megakruidenier op de hoek. Omdat die mevrouw in dat winkeltje precies weet waar ik voor kom en daar elke week een gezellig praatje met mij over houdt. Dat is hoe de gunfactor werkt in de praktijk. En ondernemers die aanspraak willen maken op die gunfactor, moeten zorgen dat ze aan CRM doen. Daar hebben we ooit een boekje over geschreven, Mirjam en ik, zie elders op deze site.
Over mijn eigen gunfactor had ik alleen nog nooit zo nagedacht, tot deze week bij Wilco en Cengiz het kwartje viel. Daarom gaat het misschien wel goed met mijn bedrijf: omdat klanten mij dat blijkbaar gunnen. Toch ga ik bij voorkeur voor de combi van én de mooiste stukken én een heel aangename samenwerking!

LydiaGunfactor