Je kunt niet zomaar in een blog zeggen dat je niet van groenten houdt. Dan vliegen de recepten je vervolgens om de oren. Met alle gewassen van Nederlandse bodem als hoofdrolspelers, plus exotische groeisels waarvan ik nog nooit gehoord had zoals aardpeer, kardoen en knolkervel. Vergeten groenten zijn dat. Maar je kunt ze gewoon hier om de hoek kopen hoor, bij een nering die in streekproducten doet. Vooralsnog ben ik daar voorbij gefietst. Mijn argwaan verhindert me een aankoop te doen. Het zijn niet voor niets vergeten groenten, die spullen zijn natuurlijk niet te eten. Als ze lekker waren, waren ze nooit in de vergetelheid geraakt. Toch?
Het is waarschijnlijk wel goed om enige nuance aan te brengen in het statement dat ik niet van groenten houdt, want dat leidt tot te veel commotie in de mailbox. Ik houd van sommige groenten dus best wel. Boerenkool, bietjes, spruitjes, spinazie en erwtjes uit een pot. Om maar een paar voorbeelden te geven. Aan de tafel van mijn ouders heb ik alles wel ‘geleerd te eten’, trouwens. Ook al kwamen daar wel leugens en bedrog aan te pas. We aten nooit andijvie, altijd ‘spindijvie’. Ze dachten zeker dat het daar lekkerder van werd. Nooit meer na het verlaten van het ouderlijk huis heb ik nog andijvie gegeten. En dat wil ik graag zo houden.
Doe mij maar gewoon een boterham. Daar word ik het allerblijst van. Met roomboter en hagelslag. Het brood importeer ik speciaal vanuit het dorp aan de overkant van de IJssel, waar ik op mijn fietsje heenga, beladen met lege boodschappentassen die vol weer mee terugkomen. Niet omdat ze hier geen brood hebben, maar omdat ze daar uitzonderlijk lekker brood hebben. Ik ben altijd wel van de vergelijkende warenonderzoeken en dan kan het dus gebeuren dat je brood moet gaan importeren omdat wat je van ver haalt soms echt lekkerder is. En als ik zeg ‘hagelslag’, dan moet het de pure van De Ruijter zijn. Alle andere hagelslagen zijn slappe aftreksels hiervan. Te zoet, te glanzend, te kleine of te broze korrels, verpakt in zakjes of in plastic. Of van melkchocolade, bah!
Het mooie is: hagelslag is ook nog eens heel goed voor een mens. Het zit boordevol flavonoïden die je een geluksgevoel bezorgen en de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Bijna net zo goed als groente, derhalve. Sterker nog: chocola ís groente, want gemaakt van cacaobonen. Aardperen, andijvie en andere groeisels: ze zijn zó 2011. De nieuwe groente, dat is chocola!