Blog

Genieten

Als ik deze week iets geleerd heb over duurzaamheid, dan is het wel dat het over genieten gaat. Duurzaamheid wordt nog steeds geassocieerd met verlepte sla en supergezonde en hele goede maar hoogst onaangename dingen. Zoals het openbaar vervoer (wat een dramabedrijf die NS; deze week was het dan blikseminslag maar als het dat niet is, hebben ze wel een andere reden om niet of niet op tijd te rijden), douchen in het donker onder een miezerig straaltje en brood dat zwaar en voedzaam is maar waarmee je iemand een gat in z’n kop kunt slaan.
Bij duurzaamheid 2.0 gaat het om kwaliteit van leven. Duurzaam leven is niet alleen beter voor iedereen en de hele wereld, het is vooral heel erg leuk. Duurzaam geproduceerde spullen gaan langer mee, zijn puurder, lekkerder, eerlijker. En ze smaken nog ergens naar, als het tenminste spullen zijn die je in je mond kunt stoppen. Naar meer, namelijk. Wie eenmaal een duurzame tomaat geproefd heeft, hoeft nooit meer zo’n waterbom.
Op 29 mei bezocht ik in Zwolle het symposium Duurzaam Ondernemen, van denken naar doen, georganiseerd door VU/Windesheim, met hulp van Kamer van Koophandel en de gemeente. Keynote speaker en duurzaam ondernemer Ruud Koornstra kwam in zijn Lotus Elise. Helemaal duurzaam en helemaal leuk! En helemaal onbetaalbaar nog, helaas. Koornstra kwam een lezing houden, maar het werd een conference. Na afloop trok hij een uur uit om na te praten met de liefhebbers. Wie er niet was, heeft iets gemist. Want Ruud Koornstra blijft, als je hem eenmaal gesproken hebt, duurzaam hangen in je hoofd. Binnenkort komt zijn boek uit. Hebben!

LydiaGenieten