Blog

Geluk

Ineens is het stervenskoud buiten. Ik moet ’s ochtends de ruiten krabben voordat ik weg kan rijden en ik tref hagel aan op mijn jas als ik de oprijlaan afkachel. Hagel, je weet wel, van die witte korreltjes die uit de lucht komen zakken en venijnig prikken op je wangen. Ik houd daar niet van. Ik ben meer van de chocoladevariant die je op je brood kunt schudden. Alleen uit pakken van De Ruijter, puur.
Het is echt decemberweer. Maar de Goedheiligman heeft zijn hielen alweer gelicht en ik geef hem geen ongelijk. Je kunt beter in Spanje zitten met deze temperatuur. Terwijl Sint de stad uit sukkelde aan de ene kant, kwamen er vrachtwagens vol met Nordmannen aan de andere kant naar binnen. Ze ruiken naar Kerst, warme chocola en knappende haardvuren, maar ze prikken als de ziekte. De winkels staan er al vol mee. Net als met kerststerren, kerststukjes –twee groene takken, een kaars erin en een kerstbal eraan- en plastic nepperds die wel kat- en kindproof zijn, maar ook belevenisloos en ja, van plastic.
Wij hebben een goed excuus om geen kerstboom te hoeven optuigen. Los van het duurzaamheidsaspect natuurlijk, waar ik maar beter niet al te veel over kan zeggen zolang ik in een vervuilende stinkdiesel rondrijd. Dat excuus heeft vier pootjes en een ondeugende geest. Je kunt er vrij zeker van zijn dat er elke dag wel iets in haar vaart wat daar niet in thuishoort. En als dat zich richt op de gebalde kerstboom, is het leed niet te overzien. Scherven brengen geluk, maar ik heb niet zoveel zin om bij de dierenarts te zitten om splinters uit een poezenpoot te laten vissen waar het bloed kolkend uitgutst. Op zondag, tegen dubbel tarief, waarschijnlijk.
Wij zoeken ons geluk dus maar in andere dingen. In het kerstdiner, bijvoorbeeld, met de voorbereiding waarvan de kleine big al weken druk doende is. Receptjes uitzoeken, uitproberen en boodschappenlijstjes maken. De voorpret is de helft van de fun. En ik mag alles voorproeven. Zo eet ik wekenlang uitgelezen gerechten waar menig kerstdiner een puntje aan kan zuigen. Ik kan mijn geluk niet op.

LydiaGeluk