Blog

Fit

Teksten schrijven voor opdrachtgevers, dat is wat ik doe. Je moet dat ruim zien. Ik schrijf artikelen, maak bladen, doe interviews, schrijf (web)teksten en geef trainingen aan mensen die zelf ook willen of moeten kunnen schrijven. Mijn business is divers, maar alles wat ik doe, heeft met taal te maken.
Hoewel schrijven mijn vak is, gaat het niet vanzelf. ‘Even’ een stuk schrijven, kan bij mij ook uren duren. Want ik moet ergens inspiratie vandaan halen, ik moet nadenken, schrijven, schrappen en opnieuw nadenken. Net als iedereen. Misschien gaat het bij mij vlotter en soepeler dan bij een onervaren schrijver, maar vanzelf gaat het niet. Soms beleef ik elke komma van een stuk. En soms beleef ik diezelfde komma talloze keren opnieuw. Dan denk ik dat ik ‘m geschrapt heb en dan duikt ‘ie toch weer op. Zodat ik denk: ‘Hé, die komma, die ken ik toch ergens van …’
Als je vastloopt in je schrijfproces, kun je blijven kijken naar je schermpje, maar dat gaat niet helpen. Er zijn verschillende manieren om de zaak vlot te trekken. Eén van de beste remedies is: kom in beweging. Beweging in je lijf, is beweging in je hoofd. En dat heb je nodig om de vastgelopen grijze massa weer aan de praat te krijgen. Welke beweging je kiest, maakt niet uit. Wandelen, fietsen, zwemmen, je huis poetsen, touwtje springen, het is allemaal even effectief. Zolang je maar los komt van je beeldscherm en je ledematen aanzwengelt.
Schrijven is schrappen, is een gevleugelde uitspraak. Dat is helemaal waar. Maar schrijven is vaak eerst bewegen, anders komt er geen letter op het scherm en valt er nooit wat te schrappen. Zo bekeken leidt het schrijfproces niet alleen tot mooie stukjes tekst, maar ook tot een betere conditie. Van schrijven word je fit!

LydiaFit