Blog

Eufemisme

De oplettende lezer weet dat ik niet dol ben op spinnen. Dat is een eufemisme, een mooie stijlfiguur. Het is ‘een verzachtende, verbloemende of verhullende uitdrukking die gebruikt wordt in de plaats van iets wat als ruw of kwetsend gevoeld wordt, voor iets wat als een taboe gezien wordt of voor iets wat met een negatieve gevoelswaarde verbonden is’, zegt Taaladvies.net. Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat ik spinnen het liefst een doodklap zou geven, maar die schokkende mededeling is niet geschikt voor jeugdige lezers. Bovendien is het niet helemaal waar. Om iets een klap te geven, moet je er met je neus bovenop staan en ik durf niet eens bij spinnen in de buurt te komen. Het zou daarom handig zijn om een apparaat te hebben waarmee je dergelijke klusjes kunt klaren.
Dat apparaat hebben we, in theorie. Ze loopt rond op vier pootjes en is bij ons in de kost om jacht te maken op kruipende wezens die hier illegaal ruimte kraken. Wij houden ons goed aan ons deel van de afspraak: het kost en inwoning-gedeelte. Maar zij blijft behoorlijk in gebreke als het gaat om de ongediertebestrijding. Haar dagen brengt ze liefst in ledigheid door, knorrend op de bank. Ze is bereid om een oog open te doen en een poot plus nageltjes uit te steken als er iets langs wandelt wat toevallig binnen haar bereik komt. Maakt niet uit wie of wat dat is, overigens. Daarna slaapt ze gewoon weer verder. Zij is poesgeworden energiezuinigheid.
Omdat je aan haar dus niks hebt, kocht ik deze week een écht apparaat. Een kleine zuiger met een speciaal klepje dat ervoor zorgt dat eenmaal opgezogen spinnen ook binnen blíjven en er niet evenzo vrolijk weer uit komen wandelen met al die benen van ze. Vervelend is wel dat het ding een transparant reservoir heeft, zodat je ze kunt zien rondrennen daarbinnen. Daar zit ik niet op te wachten; uit het oog uit het hart, wat mij betreft. Een ander nadeel is dat het zuigertje constant opgeladen moet zijn om er een beroep op te kunnen doen als de nood aan de vrouw komt. Dat is bepaald niet energiezuinig. Het apparaat verspreidt bovendien een blauwig licht zodra het aan het dockingstation is bevestigd, waardoor de huiskamer voortdurend in een blauwe gloed baadt. En je dus voortdurend bepaald wordt bij de aanwezigheid van een apparaat waar je het liefst zo min mogelijk bij bepaald wilt worden.
Veel beter zou het zijn als een spinnenzuiger zou werken op zonne-energie. Dat is pas energiezuinig. En het allerbeste zou het zijn als er gewoon geen spinnen bestonden. Kunnen we die afschaffen?

LydiaEufemisme