Blog

Egostrelen

Bijna iedereen vindt het fijn om positieve feedback te krijgen. We horen graag dat we dingen goed doen of goed kunnen. Ook complimentjes over wie we zíjn, nemen we graag in ontvangst. Niemand is immuun voor ‘Wat zit je haar leuk’, of ‘Dat staat je goed, zeg!’ Zoals het een Calvinistische natie betaamt zullen we iets mompelen in de trant van ‘Valt wel mee hoor’ of ‘Uitverkoopje …’ Maar ondertussen stijgt ons zelfvertrouwen iets verder boven NAP.
Van vrienden mag je verwachten dat ze eerlijk tegen je zijn. Dat ze je niet voor zot laten lopen in een outfit die nergens op lijkt. Maar ook dat ze goed zijn voor je ego. En af en toe vertellen wat er leuk aan je is. Relaties zonder enige vorm van positieve feedback zijn gedoemd te mislukken. Dat geldt ook voor zakelijke relaties. Strooien met welgemeende complimentjes, zakelijk flirten heet dat, is gratis en je maakt er mensen blij mee. Wie wil er nu geen blije opdrachtgevers? Je hoeft aan een klant niet te vertellen dat z’n haar leuk zit, maar je kunt wel iets zeggen over het mooie uitzicht vanuit het kantoor over de polder, de geweldige bereikbaarheid naast het station of het prachtige product waar jij een stukje over komt schrijven. Als je schrijver bent, tenminste. Anders kun je er beter geen stukje over schrijven en mij bellen om dat te doen.
Ik was deze week met mijn bandje op een feestje waar een paar leuke dames de feestgangers een originele dienst verleenden: egostrelen. Zij boden bezoekers een ‘schoonheidsbehandeling voor de binnenkant’. Een paar bandleden kwamen als herboren terug na een sessie met het egostreel-team en speelden daarna de sterren van de hemel. Dat was dus iets om uit te proberen. En ik kan je zeggen: het werkt. De dames namen mij grondig onder woorden. In een paar minuten tijd onderging mijn ziel een complete facelift en sindsdien dartel ik door het leven. Net zoals bij een echte facelift gaat de boel waarschijnlijk na een tijdje wel weer hangen, maar voorlopig loop ik rond met een rimpelloos gemoed. Deze behandeling is stukken goedkoper dan die van de plastisch chirurg en vele malen leuker.
Egostreling kon wel eens het antwoord zijn op alle sores in de maatschappij. Bankencrisis, te dure gezondheidszorg, afnemend vertrouwen in de politiek? Wat het probleem ook is, egostreling is het antwoord. En van egostrelers kunnen we er nooit genoeg hebben. Ik voorzie een gat in de markt in onderwijsland. Wat mij betreft maken we er een academische studie van. Maar niet té academisch. Want egostreling is volgens mij een kwestie van gewoon dóen.

LydiaEgostrelen