Blog

Down!

Vrouwen kunnen niet inparkeren. Schijnt. Ze kunnen niet keren op de weg, geen hellingproef, geen kaart lezen, geen bochtje achteruit en eigenlijk gewoon helemaal niet autorijden. Je kunt een ontzettend leuke middag hebben door te Googelen op bijvoorbeeld ‘vrouwen en inparkeren’. Heel YouTube staat vol met de meest hilarische filmpjes van vrouwen achter het stuur. Geplaatst door mannen, ongetwijfeld. Hun eigen rol is overal hetzelfde: ze staan aanwijzingen zwaaiend aan de kant. Of ze staan dus te filmen terwijl ze hun vrouw laten worstelen. Ik zeg: weg met zo’n gozer. Moven. Exit. Huppakee. Want uit onderzoek blijkt dat vrouwen helemaal niet slechter rijden dan mannen. Vrouwen doen wel iets langer over het parkeren, maar het resultaat is beter. De universiteit in het Engelse Bradford ontdekte dat vrouwen dankzij het hormoon oestrogeen beter regels kunnen onthouden en zich langer kunnen concentreren. Dat maakt autorijden voor hen gemakkelijker dan voor mannen – die lopende testosteronfabrieken.
Maar bij Volkswagen is dat inzicht nog niet doorgedrongen. Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik een groot fan ben van deze Duitse autofabrikant. Maar zelfs Duitse auto’s hebben wel eens een onderhoudsbeurt nodig. Als onderdeel van de service krijg je dan een andere Duitse auto mee om een dagje in te rijden. Een Up!, dit keer. Let op het uitroepteken, dat hoort bij de branding.
Het was geen succes. Ik pas er niet in, in een Up! Ik zit volledig klem, hoofd tegen het dak, autogordels niet meer nodig. Een Up! is een typische vrouwenauto, maar dan ook nog alleen geschikt voor petieterige dametjes. Die geen bochtje achteruit kunnen draaien en niet in kunnen parkeren. En gaan ze dat toch doen, en zetten ze de pook in de stand ‘R’, dan –echt waar- gaat de radio demonstratief automatisch op stil en verschijnt er een knipperende boodschap op een display met de tekst ‘Let op de weg!’ Uitroepteken. Zodat de vrouwen zich goed concentreren en geen brokken maken.
Ik zou graag een eurocommissaris hebben die zich hier eens mee bezig gaat houden. Want dit gaat niet over verkeersveiligheid. Een radio die plots zwijgt en een knipperende display die bij de voorruit om aandacht schreeuwt terwijl de ogen gericht moeten zijn op de spiegels of de achterruit – dat gaat allemaal niet over verkeersveiligheid, maar over vrouwen die geen auto kunnen rijden. Denkt men. En dat moet maar ’s ophouden.

LydiaDown!