Blog

Disneyficatie

Ik verheug me enorm op de Kerstdagen. Zie het voor je: lang slapen, in optocht naar de kerk waar het engelenkoor zingt. Brunchen bij thuiskomst, tot diep in de middag. Terwijl de lichtjes in de Kerstboom sfeervol glinsteren en poes eronder vredig ligt te snorren met een vol buikje, tevreden met zichzelf en het leven in het algemeen. De brunch gaat naadloos over in een vijfgangenfamiliediner dat met zorg en aandacht is samengesteld, geen calorieën bevat en geweldig smaakt. Buiten is het gaan sneeuwen. Kleine vlokjes dwarrelen in de bittere kou naar beneden, maar binnen knapt het haardvuur. Als de familie is vertrokken, kruipen we moe en voldaan in een vers opgemaakt bed. In de verte horen we de arrenslee jingle bellen. Dahag, Rudolph, tot volgend jaar. Kerst zoals het moet zijn.
Denkt iedereen. Maar iedereen heeft het mis. Want het hierboven geschetste beeld bestaat alleen in sprookjes. Of in de suikerzoete films uit de Disneystudio’s. Waarin de eenzame kindertjes toch altijd een plekje vinden in een warm gezin met kroost dat belangeloos het overdadig aanwezige speelgoed deelt, een thuisblijfmoeder en een labrador. En zo komt alles weer goed, net op tijd voor Kerst.
Onder deze disneyficatie van Kerst lijden hele volksstammen. In de westerse wereld, dan. Met Kerst moet alles perfect zijn en daar zijn velen maanden mee bezig. Menu’s uitdenken, de juiste kleding kopen, naar de kapper. En o wee als er dan een haar dwars op je kop staat. Kerst staat garant voor een hoop stress en onvermijdelijk grote teleurstellingen.
Persoonlijk heb ik geen last van disneyficatie. Wel van meedelijdisering. Want meewarige blikken krijg ik als ik ‘niks’ antwoord op de vraag wat ik ga doen met Kerst. Of vertel dat ik de Kerstdagen lekker alleen ga doorbrengen in mijn eigen huis. In no time heb ik dan uitnodigingen te pakken, die ik vriendelijk maar beslist afsla. Zie het voor je: een bank, een badjas, films op teevee, boeken te lezen en poes op schoot. En als Kerstdiner brood met roomboter en hagelslag. Geen stress en veel genoegens. Ja, ik verheug me enorm op de Kerstdagen!

LydiaDisneyficatie