Blog

Deurenafhangmannetjes

Er wordt wat afgetobt door mensen die wel eens wat op papier moeten krijgen in welke vorm dan ook. Zakelijke en doodsaaie stukken die niemand wil lezen, dat lukt nog wel. Maar schrijven voor de fun van jezelf of een ander is niet iedereen vanzelf gegeven. De grootste bottleneck is vaak de inspiratie. In zichzelf al een bedrieglijke term, want het veronderstelt een soort bezieling die als een soort wonder uit de hemel op je neerdaalt. Maar zo gaat het zelden met inspiratie. Inspiratie opdoen is hard werken. Gelukkig kun je het leren, want er worden trainingen in gegeven. Onder andere door yours truly.
Voordat je je toevlucht neemt tot creatieve technieken waarmee je inspiratie kunt genereren, die vaak al ergens in je hersens is alleen je weet niet waar of je kunt er niet bij, zou je eens kunnen beginnen met je ogen en oren openhouden. Inspiratie ligt op straat, roep ik altijd, en dat is ook echt zo. Het is overal, je moet het alleen willen zien en ook leren zien.
Ik reed onlangs op de snelweg. Daar trek ik dezer dagen veel bekijks. Er zijn altijd mensen die denken dat ik speciaal voor het WK mijn auto oranje heb laten spuiten. Een soort rattenvanger van Hamelen ben ik, maar dan op vier wielen met een turbomotor. Maar nu werd míjn aandacht ergens naartoe gezogen. Het gebeurde tijdens een inhaalmanoeuvre. Vanuit een ooghoek zag ik wat ik eigenlijk aan het inhalen was: een deurenafhangbedrijf. Als dat geen inspiratie is! Het was zoveel inspiratie dat ik er bijna van in de vangrail belandde. Pas dus op met inspiratie, het kan gevaarlijk zijn.
Nog tijdens het inhalen wist ik: daar gaat mijn volgende blog over. Niet dat ik iets weet over deuren afhangen; ik wist niet eens dat het bestond laat staan dat het een speciale bedrijfstak is. Maar het is fijn om te weten dat er, in het onwaarschijnlijke geval dat ik eens een deur af te hangen heb, speciale mannetjes voor zijn die ik kan bellen. Deurenafhangmannetjes. Brononderzoek via Google bracht me bij een YouTube-filmpje van Karwei. Een filmpje over deurenafhangen. Het duurt 5.55 minuten, maar bij 2.36 minuten ben ik opgehouden met ernaar te kijken. Ik weet wat een duimstok is, een rolmaatje, een schroevendraaier en een zaag, maar de combinatie van al deze ingrediënten leidt tot abracadabra, aan elkaar gepraat door het deurenafhangmannetje van Karwei.
Het mooie van inspiratie is: het brengt je soms op plekken en bij onderwerpen waar je nog nooit geweest bent. Bij het afhangen van deuren bijvoorbeeld. Of bij het nutteloze en irritante leven van de fruitvlieg, maar daarover meer in een volgend blog.

LydiaDeurenafhangmannetjes