Blog

De Geest

Met Pinksteren kreeg ik de geest. Dat is niet ongebruikelijk op deze dagen. Mij troffen vonkjes vol inspiratie. Voor een schrijfcursus die ik volgende week ga geven met als belangrijkste thema’s interviewen en bloggen. De grote lijnen van de cursus had ik al uitgezet en de reader voor de deelnemers lag al voor mijn neus. Maar toen moest er toch nog wat invulling komen. Het voorlezen van Powerpointsheets is tenslotte niet echt inspirerend, noch voor mij, noch voor de klas.
Ik verdiepte me dus zo links en rechts in vakliteratuur over interviewen. Dat is nuttig. Achter de praktijk zit een wetenschap. En het is goed om soms na te denken over de achtergronden van wat je dagelijks doet. Zodat je niet vervlakt. Maar schrijven is geen wetenschap. Als ik met een onderwerp aan tafel zit, vraag ik me echt niet voortdurend af of ik nu constructivistisch (dat wil zeggen: mijn stem klinkt door in het interview) of objectief zit te wezen. Sterker nog: ik weet zeker dat ik niet objectief ben en ook niet of nauwelijks objectief kan schrijven. Ik heb over elke stoeptegel al een mening voordat ik de stratenmaker erover interview. Vraag is: is dat erg? Nou, soms wel. Het is prettig om mensen een vraag te stellen zonder dat daar mijn antwoordvermoeden of vooroordeel in doorklinkt. Zodat iemand vrijelijk zijn eigen antwoord kan geven zonder dat de interviewer hem een richting opduwt. En ik verheug me erop om daar volgende week met een klas over te praten. En opdrachtjes uit te delen natuurlijk, want ze gaan de confrontatie met de praktijk aan.
Als schrijven geen wetenschap is, wat is het dan? Antwoord: een ambacht. Waarvoor je enige aanleg nodig hebt en waarin je je dan vervolgens verder kunt bekwamen. Daar heb je de geest voor nodig. Vonkjes vol inspiratie die als vanzelf op je neerdalen. Maar vanzelf gaat er niks in het schrijfproces, weet ik uit ervaring. Het gaat om ideeën opdoen, schrijven en herschrijven. En om weer ideeën opdoen, opnieuw schrijven en herschrijven. En als er dan een mooi eindproduct ligt, kunnen lezers tevreden vaststellen: ‘Die had de geest’.

Ook ideeën opdoen, schrijven, herschrijven en een mooi product maken? Bel of mail me voor de mogelijkheden. Of meld je direct aan voor de blogtraining die ik geef bij de Bind Academie: http://bindacademie.nl/#/bloggen

LydiaDe Geest