Blog

Cowspiracy

De snelste en meest effectieve manier om het milieu te sparen, de opwarming van de aarde te stoppen met alle desastreuze gevolgen van dien én alle mensen op deze aarde van voedsel te voorzien, is ophouden met het consumeren van vlees en dierlijke producten. Zo. De eerste zin van dit blog bevat meteen de boodschap die ik over wil brengen.
Met mensen die bij mij een schrijftraining volgen, bespreek ik vaak de samenhang die bestaat tussen zinslengte en leesbaarheid. Deze zogenaamde ‘schaal van Flesch’ deelt zinnen met meer dan 28 woorden in de categorie ‘heel moeilijk’ in. De eerste zin van dit blog telt maar liefst 44 woorden. Een hele moeilijke zin is dat. Om te zorgen dat de boodschap ervan de lezer niet ontgaat, vat ik die daarom samen in een kernboodschap. Deze zin met veertien woorden valt in de categorie ‘makkelijk’: Veeteelt is de oorzaak achter alle milieuproblemen die er zijn, achter honger, achter ontbossing.
Hoe ik dat weet? Ik heb de documentaire Cowspiracy gezien op Netflix. Niet de zware industrie maar de veeteelt is verantwoordelijk voor 51% van de schadelijke uitstoot op aarde. En daarnaast voor 90% van de kap van het regenwoud, want die enorme veestapels hebben enorme hoeveelheden voedsel nodig. Dat verbouwd wordt op enorme hoeveelheden grond.
Wie geen boodschap heeft aan het redden van de planeet, is misschien wel gevoelig voor de taal van het geld, dus even een rekenvoorbeeld. Een hamburger kost 4 dollar. Maar het maken van die hamburger kost 11 dollar. Dat betekent dat een hamburger 7 dollar meer kost dan in rekening wordt gebracht aan degene die hem eet. Die 7 dollar (uitstoot en andere schade aan het milieu) moet wel betaald worden. Door jou. En door mij. Het gaat niet om 1 hamburger, maar om honderden miljarden hamburgers per jaar. Tel uit je winst!
Je kunt zonnepanelen tien rijen dik op je dak leggen, een windmolen in je tuin zetten en je alleen nog maar op de fiets verplaatsen zoveel je wilt, maar de enige maatregel die de aarde en al haar bewoners gaat redden, is dat mensen ophouden met vlees eten en zuivel gebruiken. Even voor de goede orde: van mij hoeft niemand vegetariër of veganist te worden. Ik wil niet preken, ik ben het kind van de dominee, niet de dominee zelf. Maar van mij moet iedereen met hersens in zijn hoofd en gevoel in zijn lijf wel Cowspiracy zien. Ga kijken, het kost je slechts 1,5 uur van je tijd. Op Netflix, of te downloaden via www.cowspiracy.com. Doen!

LydiaCowspiracy