Blog

Calvijn

Van huis uit heb ik meegekregen dat het wel de bedoeling is dat je de jou gegeven talenten benut hier in dit aardse tranendal. Ik ben nog van de tijd dat je op school een pretpakket kon kiezen. Dat deed ik dan ook. Want echt, ik kon niks met cijfertjes. En nog steeds niet. Hoewel ik met het sturen van facturen weer helemaal geen moeite heb, gek hè? De talen en de zachte vakken, daar kon ik wel wat mee. Ik wilde zelf graag scoren maar dat werd ook verwacht. Zodra ik ergens met de pet naar gooide en ik thuiskwam met het in een bedroevend cijfer geconverteerde resultaat daarvan, begon er wel iemand te mompelen over de zuivelfabriek. Waar blozende jongens en meisjes in klederdracht uit het durp waar wij woonden hun dagen doorbrachten met het veranderen van melk in kaas. Hele goede kaas, dat wel. Sinds ik me mee laat slepen door Boer zoekt Vrouw en avondenlang aan de buis gekluisterd zit in het betreffende kijkseizoen, begrijp ik dat ook kaasmaken een vak is waar wel enige talenten voor nodig zijn.
Talenten benutten is één ding, maar vanuit het Calvinisme waar ik toch behoorlijk in ondergedompeld ben, moet je die talenten ook wel optimáál benutten. Als je iets doet, doe je het goed en anders kun je het net zo goed laten. Dat geldt voor alles wat je doet. En wat mij betreft geldt het ook voor iedereen. Daarom verbaas ik mij zo ontzettend over de dagelijkse lading spam in mijn postbus, verzonden door allerlei financiële instellingen waar ik helemaal geen zaken mee doe, maar die mij toch elke dag weer benaderen met alarmerende berichten: ‘Lieve klant, Security problemen In uw Account die moet worden opgelost. Volg de verwijzing hieronder probleem op te lossen. U wordt strikt geadviseerd om overeenkomen met uw informatie terecht te vermijden dienst schorsing. Jouwe oprecht, Online Customer Service’.
Kijk, ik bedoel: als je dan al iemand een poot uit wilt draaien, doe het dan goed. En kom niet aan met koeterwaalse nonsens waar geen hond in gaat trappen. Ik ben geen voorstander van criminele activiteiten. Maar criminelen die hun potentiële slachtoffers zo onderschatten dat ze niet eens de moeite nemen hun dubieuze Russische boodschap door een goede vertaalmachine te gooien, die verdienen ook niet beter dan een enkeltje Siberië. Misschien hebben ze daar ook wel een zuivelfabriek. Kunnen ze hun talenten gebruiken om kaas te maken. Goede, Russische kaas.

LydiaCalvijn