Blog

C-woord

Als het weekend voorbij is, vertrekt ze met haar kekke oranje koffer op wielen naar Groningen, het kind. De koffer zit vol met wetboeken, bundels en naslagwerken. Want ze is serieus aan de studie. De studie van haar vader en moeder. Jarenlang heb ik geprobeerd om haar op andere gedachten te brengen. ‘Ga toch een léuke studie doen in plaats van rechten!’ Het was projectie, want ze haalt niet alleen haar tentamens, maar ze víndt het een leuke studie. ‘Ik ben jou niet, mam.’ En ja, dat klopt.
Zo’n min of meer uitgevlogen kind laat een hoop ruimte achter. Ineens ontstaat er zicht op zaken die ik jaren kwijt was, en die boven water komen bij het onttroepen van het huis. Zo stuitte ik op mijn bul. Ik had verdrongen dat ik ‘m had, en dat er redelijke cijfers op de bijgaande lijst stonden, wist ik ook niet meer. Plotseling begon het te wringen, dat het kind jaren blokken voor de boeg had om precies dezelfde bul te halen die ik al had en waar ik niets mee deed.
In een klasje met voornamelijk juristen begon ik daarom aan de opleiding Legal Mediation. Ik bleek het leuk te vinden in dat klasje. En ook de opleiding, zo in de schaduw van het recht, vond ik nog leuker dan gedacht. Niemand verbaasder dan ikzelf. Op 10 januari haalde ik mijn startkwalificatie om als Legal Mediator aan de slag te kunnen; in april start ik met de specialisatie arbeidsmediation. Mijn doel is het om partijen te helpen conflicten binnen organisaties, afdelingen en teams, onder andere in de arbeidsrechtelijke sfeer, samen op te lossen. Hoewel ik inmiddels weet dat alleen al het noemen van het woord ‘conflicten’ olie op het vuur kan zijn. Dus ik help opdrachtgevers graag met hun c-woord, laten we het daar op houden.
Ga ik nu stoppen met schrijven? Natuurlijk niet. Bel me vooral als je tekst nodig hebt! Maar bel me ook bij (arbeids)geschillen in je bedrijf. Aan de basis van het c-woord ligt namelijk vaak een communicatieprobleem. Ook een c-woord. Voor mij een logische stap om het juridische en het communicatieve aan elkaar te knopen binnen het Legal Mediatorschap. Altijd handig als de mediator de afspraken ook goed op papier kan zetten! En bovendien heel fijn als er, zo halverwege je leven, een paar touwtjes bij elkaar komen.

 

LydiaC-woord