Blog

Brood

De kleine big mag graag in de keuken staan. Niet om de afwasmachine in- of uit te pakken, besteklaatjes te ontkruimelen of een sopje te maken om de vloer mee te schrobben; nee, dit soort aardse klusjes is helemaal niet aan haar besteed. Zij staat graag in de keuken om te koken. Dan heb ik het niet over sperzieboontjes afhalen en aardappels bakken – activiteiten waarmee gans het land zich ledig houdt rond etenstijd. Nee, ze houdt van Koken met een hoofdletter. Ze struint door kookboeken, bekijkt kookprogramma’s en kent de hoekjes op het wereldwijde web waar ze terecht kan voor de meest exquise gerechten. En die bereidt ze dan. Het moet gezegd: ze kan dat heel goed. Als zij de pollepel zwaait, eten wij hier bijzonder gevarieerd, gezond en lekker. ‘Goed spul’, zoals ze dat zelf noemt. Bijkomend voordeel is dat ze nu ineens alles wel lust wat ze tot voor kort resoluut afwees. Logisch; als je je hand niet omdraait voor het maken van gerechten met artisjokharten en gekarameliseerde ui, dan kun je niet meer naar een champignon kijken alsof het een vreemd wezen is.
Als zij eens een keer niet aan kokkerellen toe komt omdat pubers nu eenmaal soms andere belangrijke zaken te doen hebben, en ik de honneurs achter het fornuis waarneem, waarschuwt zij mij van tevoren: ‘Koken is geen blik opentrekken, mam.’ En tot voor kort hield ze er ook een lezing bij over het nut van een warme maaltijd, geenszins te vergelijken met of te vervangen door een boterham.
Ineens is de boterham echter uit de verdomhoek gekomen. Dat heeft te maken met de komst van een broodbakmachine hier in huis. Culinaire talenten moet je niet indammen dus toen de aanschaf van zo’n machine ongekende mogelijkheden leek te bieden, gingen wij tot aanschaf over. We oriënteerden ons breed en kwamen thuis met een apparaat van een paar tientjes uit een Blokker-achtige nering. Bij een molen laadden we de kofferbak vol met kilo’s meel en een blok gist.
Sinds die dag heb ik het gevoel in een bakkerij te wonen. Het geurt hier de hele dag naar vers brood. De bakker experimenteert met meelsoorten en ingrediënten zoals gedroogde tomaatjes, zaden en vruchten. Financieel kan het wel uit; de prijs van een zak meel is goed te overzien en de bakmachine draait op zelf opgewekte stroom. Welk brood er ook uit de machine komt, het smaakt altijd zonnig. En dat is onbetaalbaar!

LydiaBrood