Blog

Bonus

Het is beangstigend om te bedenken hoeveel gegevens er van mij in the cloud hangen. Hoe zorgvuldig ik ook omga met mijn persoonlijke gegevens, er blijft altijd wel ergens iets online achter. Soms ook met mijn toestemming, zoals bij Albert Heijn. Wie wil er nu geen voordeel, dus een bonuskaart is gauw aangeschaft. Met het voordeel valt het reuze mee in de praktijk. Je bespaart een dubbeltje hier en twee dubbeltjes daar op producten die toch al veel te hoog geprijsd zijn. In ruil daarvoor vult Albert Heijn zijn databank met jouw gegevens.
Want achter die bonuskaart, met zijn unieke nummer, gaat een wereld aan informatie schuil. Albert Heijn weet precies wat ik koop en wat ik niet koop. Wanneer ik het koop en in combinatie waarmee. Er zijn zelfs gevallen bekend van online retailers die eerder wisten dan de klant zelf dat ze zwanger was – omdat op basis van patronen in koopgedrag nog veel meer zaken vallen te voorspellen. De kans dat ik nog zwanger word in dit leven is heel, heel klein. En dat weet Albert Heijn ook. Daarom gaan de persoonlijke aanbiedingen-op-maat die Albert Heijn mij doet ook niet over babyvoeding, maar bijvoorbeeld over melk met extra calcium (voor ouder wordende botten).
Deze week kreeg ik een cadeaubon van Albert Heijn in de brievenbus. Ik kreeg een tientje korting op een Allerhande Box: een doos met recepten en ingrediënten om zelf de heerlijkste maaltijden te maken. Wij houden wel van eten in dit huishouden, dus ik was bereid de box aan te schaffen. Snel naar de site. Wat bleek? De box is er niet in een vega-variant. Ik kreeg een cadeaubon voor iets wat ik nooit of te nimmer aan zal schaffen, omdat ik nu eenmaal geen vlees of gevogelte koop. En dat weet Albert Heijn. Als íemand weet wat ik koop, is het Albert Heijn!
Even een klacht ingediend natuurlijk. ‘De bon is bedoeld om klanten te laten kennismaken met de box’, schreef de klantenservice. Ja, dat begrijp ik. Maar het is een stom cadeau, want de kans dat een vegetariër de box gaat bestellen, is nihil. Zo kan ik ook cadeaus geven. Maar ik kom eroverheen hoor, over die onbruikbare bon. Veel kwalijker vind ik het dat Albert Heijn geen rekening houdt met de bijna een miljoen mensen die geen vlees eten in Nederland. Als ze bij Albert Heijn al zo onzorgvuldig omgaan met maar liefst 1.000.000 mensen, dan hoeven we er helemaal niet op te rekenen dat ze op de kleintjes letten. Het kan maar beter duidelijk zijn.

LydiaBonus