Blog

Bloginspiratie

Een blog moet aan een paar voorwaarden voldoen. Idealiter is het een dynamisch en actueel bericht, niet te lang (vier alinea’s), zonder taalfouten en lijdende zinnen maar mét een eigen stijl. Het is een creatief stuk tekst dat je graag uit wilt lezen. Er kunnen foto’s bij, filmpjes of muziek. Maar dat hoeft allemaal niet. Ik ben zelf niet erg beeldgeoriënteerd en blijf graag bij mijn core business: het schrijven van een lekker stukje tekst.
Om dat regelmatig te doen heb je wel inspiratie nodig. Er zijn allerlei manieren om inspiratie op te roepen als je eenmaal weet waarover je gaat schrijven. Mindmappen bijvoorbeeld: het in kaart brengen van ideeën met behulp van, lekker ouderwets, roze plakbriefjes op een flipover. En de variant voor gevorderden: de bloemassociatie, ofwel de uitechniek: doorassociëren op een thema. Wil je schrijven over een boom, dan komt in je mindmap ongetwijfeld het woord ‘wortels’ naar voren. Tijdens de bloemassociatie mag je rekenen op konijnen, worteltaart en stamppot, om een paar voorbeelden te geven.
Maar voor je op deze of andere manieren inspiratie kunt genereren, want inspiratie komt nu eenmaal niet vanzelf, moet je toch een onderwerp hebben. En dat blijkt voor de meeste blogschrijvers een struikelblok. Ten onrechte.
Om aan onderwerpen te komen, kun je een kaartenbak bijhouden of opschrijfboekje bij de hand hebben. Digitaal, als je dat wilt. Alle mogelijke onderwerpen die op ontijdige momenten door je hoofd schieten, schrijf je erin. Om er op een tijdig ogenblik een blog van te maken door er creatieve technieken op los te laten. Gebruik ook je zintuigen. Alles wat je ziet, voelt, hoort of ruikt kan een onderwerp worden. Muziek, het weer, vogels, de inhoud van je boekenkast, de berichten in de krant, de auto’s in de straat. Grappige dingen die je hebt horen zeggen, lekkere hapjes die je hebt gegeten. En kom in beweging! Loop een rondje en wees bij thuiskomst verzekerd van een onderwerp. Zet je lijf in beweging en ook je hersens beginnen te draaien.
‘Doe je dat nou zelf allemaal ook?’, vroeg één van de cursisten afgelopen week tijdens de Schrijfcursus in het Vormingscentrum op Oud Zandbergen. Ja, ik doe het zelf ook. Want ook bij mij komt inspiratie niet vanzelf. Maar inspiratie komt wél uit de lucht vallen weet ik inmiddels. Je moet ‘m alleen even opvangen!

LydiaBloginspiratie