Blog

Beeldspraak

Ineens was het weer zomer. De laarzen die ik een paar weken terug met grote tegenzin uit het vet had gehaald, konden weer uit. Aan Costa del IJssel zat meteen half Deventer weer in het gras. Als het mooi weer is, komt de plaatselijke economie hier tot stilstand. En dat is helemaal niet erg, werken doen we wel weer als het regent. Zelf ging ik op blote voeten en in een zomerse outfit de deur uit om mijn dingen te doen, de hele straat fietste langs in een korte broek of liet schaars gekleed de hond uit.
Voor wie het weten wil: ‘de hele straat fietste langs’ is een metonymia, een bijzondere stijlfiguur waarmee je tekst beeldend kunt maken. Mijn trouwe volgers zullen de beeldspraak zo langzamerhand wel herkennen, want ik bedien me er rijkelijk van. In de blogtraining die ik geef, zijn stijlfiguren een terugkerend onderwerp. Ze kleuren de tekst en maken de taal nog leuker dan die al is. De mensen die op mijn eerstvolgende training op 14 november komen bloggen in de molen van Windesheim gaan beeldend schrijven. Dat weten ze nog niet, maar het is wel zo. Behalve met beeldspraak zijn er nog andere manieren om dat te doen en we akkeren ze allemaal door.
De beeldcultuur van vandaag vraagt om beeldende tekst. Om te voorkomen dat we de taal op enig moment naar een museum moeten verbannen, is het nodig dat (blog)schrijvers leren met woorden hetzelfde effect te bereiken als met foto’s of illustraties. Hoewel ik vier alinea’s wel zat vind voor een blog, is het niet te kort om er een mooi stukje proza van te maken. Dat is leuk om te lezen én leuk om te schrijven. Als deelnemers na mijn training fluitend de deur uitgaan met een mooi, beeldend blog om op hun site te plaatsen, is mijn missie geslaagd.
Wil je ook leren bloggen en ervaren dat het schrijven van een lekker stukje tekst best voor jou is weggelegd? Op de training van 14 november heb ik nog één plek vrij. Interesse? Kijk op mijn site onder de knop Trainingen voor meer informatie. Je kunt me ook mailen of bellen.

LydiaBeeldspraak