Blog

Aardig

Deze week interviewde ik een mevrouw die daar geen zin in had. ‘Het staat op mijn website’, bitste ze op mijn openingsvraag. Want hoewel ik heel goed wist wie ze was en wat ze deed, begon ik het interview met vragen naar de bekende weg: vertel wat over jezelf. Wie ben je en wat doe je? Ik doe dat niet voor de flauwekul, maar omdat de ervaring mij geleerd heeft dat je niet met de deur in huis kunt vallen als je iets van iemand weten wilt in een interview. Je hebt omtrekkende bewegingen nodig in de vorm van een fiks aantal koetjes en kalfjes. Er moet een fijn soort verstandhouding zijn voor je informatie los krijgt van iemand. Mensen zijn over het algemeen niet geneigd mij plompverloren te vertellen hoe de salesstrategie van hun bedrijf eruit ziet of wanneer ze een bepaalde investering denken te hebben terugverdiend, als we niet eerst een rituele dans hebben opgevoerd waaruit blijkt dat we elkaar aardig vinden.
Ik doe er mijn best voor aardig gevonden te worden. Dat heeft niets te maken met onecht gedrag, maar hoort bij mijn professionele werkhouding. Ik krijg meer informatie van mensen die mij aardig vinden -en die zelf ook vrijwel altijd aardig blijken- en kan daardoor beter onderbouwde stukken schrijven. Ik bevind mij dus geregeld in de situatie dat ik met mensen praat over hun chocoladebruine labrador, wat er op hun i-pod staat en of ze ook zo genieten van het lekkere weer. Zakelijk flirten is dat. Dat kan ik met mannen, vrouwen én chocoladebruine labradors, hoewel mijn omgeving vermoedelijk zal vinden dat ik het vooral met mannen goed kan.
Komende week heb ik een paar leuke vrouwen op de agenda staan. En een paar héél erg leuke mannen. Die kunnen ook op jouw agenda staan als je naar ons komt kijken op het Zwolse Stratenfestival op vrijdag de 20e. We zijn te zien en te horen vanaf 20.15 uur op het Gasthuisplein.

LydiaAardig