Blog

Geheimen

Wie het nieuws een beetje bijhoudt, weet: geheimen bestaan niet. De Amerikaanse geheime dienst houdt alles in de gaten en dat is maar goed ook. De wereld is vol idioten, met of zonder baarden, en ik lever graag een beetje privacy in om te voorkomen dat deze figuren zichzelf tot ontploffing brengen in mijn nabijheid. Dat ze zichzelf ombrengen vind ik helemaal geen probleem, maar ik en de mijnen hebben ambities voor een lang en gelukkig leven. Aangezien ik niets te verbergen heb, mogen de geheime diensten gerust alles van me weten.
Toch heb ik de afgelopen maanden grote geheimen achter me aan gesleept. De jongen die drumt in mijn bandje, en die toevalligerwijs ook de ‘baas’ was van de grote gemeente waar ik sinds mensenheugenis gedurende twee dagen per week op de loonlijst sta, wilde het in de nadagen van zijn carrière wat rustigjes aan gaan doen. Het afscheid van de grote roerganger moest groots en meeslepend gevierd worden, en dat werd het ook, inclusief lintje.
Het organiserend comité waarvan ik deel uitmaakte, hulde zich maandenlang in mysteries, tot ergernis van het feestvarken zelf dat er geen idee van had waar we zo druk mee waren maar daar wel zeer nieuwsgierig naar was. Ter gelegenheid van het afscheid organiseerden we een symposium over leiderschap. Dat leukten we op met filmpjes van ‘deskundigen’. Eén van die deskundigen was Cesar Zuiderwijk, drummer van the Golden Earring. Ik was via via (leve LinkedIn) aan zijn mailadres gekomen en had hem een mailtje gestuurd met de vraag of we langs konden komen om hem te interviewen over leiderschap. Drummers zijn ook leiders tenslotte, en ik kende toevallig een drummer die een Cesar-film wel heel erg leuk zou vinden.
Ik had het mailtje nog niet verstuurd, of de telefoon ging: ‘Met Cesar Zuiderwijk.’ ‘Met wie?’, stotterde ik verbluft. Ik had verwacht dat hij heel misschien na zes weken een mailtje terug zou sturen om te vertellen dat hij geen tijd of geen zin had, of allebei. Niet dat hij binnen vijf minuten op zou bellen om een afspraak te maken. Maar we maakten dus een afspraak. En ik ben er geweest. Bij! Cesar! Zuiderwijk!
Dat gelooft natuurlijk niemand. Kijk daarom maar even gauw op www.zwolle.nl/youtube voor het filmpje. De lange, ruwe versie staat daar. Ook vind je er interessante filmpjes met de beste bestuurder van Nederland (Jos de Blok, Buurtzorg) en Guido Heezen van Effectory. Ik zou zeggen: let niet te veel op Eucalypta, maar focus op de inhoud.

LydiaGeheimen