Blog

007

De crisis dringt door in alle geledingen van de maatschappij. Overal moeten processen geoptimaliseerd worden en zijn bezuinigingen aan de orde van de dag. Vaak vermomd als iets hips en nieuws. Zoals Het Nieuwe Werken, dat vele aanhangers kent die enthousiast het e-vangelie brengen maar wat in wezen niets anders is dan een besparing van geld en goederen. Maar in het streven naar steeds meer efficiëntie kun je overdrijven, daar kwam ik achter dankzij Bond, James Bond.
Want het kon natuurlijk niet uitblijven, ik moest naar Skyfall. De hele wereld was al geweest toen ik met vriend N. naar de bioscoop ging. Een kaartje reserveren ging prima via internet. Er moest wel meteen boter bij de vis: geen iDeal, dan ook geen ticket. In ruil daarvoor kon ik onze eigen zitplaatsen uitkiezen. Gelukkig keek de kleine big, die vaker met dit bijltje hakt, over mijn schouders mee, anders hadden we achterstevoren voor het scherm gezeten.
In de bioscoop zit geen dame meer achter een loket die kaartjes verkoopt en vertelt hoe laat het pauze is. Er staat een zuil die je zelf geprinte barcode scant en een kaartje uitspuugt met een stoelnummer erop. Heel ongezellig. Ook ongezellig was dat de kachel niet brandde. Gelukkig heb ik een dikke sjaal met het formaat van een beddensprei waar ik precies onder pas als ik stil zit en dat deed ik want ik zat in de bios, dus het werd qua temperatuur nog behaaglijk. Maar het ongezelligst was wel dat de film niet voorzag in een pauze. De Nieuwe Bioscoop heeft geen personeel, geen verwarming en geen pauze. Dat wordt kennelijk als heel efficiënt gezien, maar ik vraag me af wat er efficiënt is aan klanten die geen popcorn, M&M’s en cola kopen in de pauze omdat die er niet is. En die bovendien voorlopig niet terugkomen omdat ze bevroren tenen hebben gekregen op het rode pluche.
Gelukkig streeft James Bond niet naar efficiëntie. Hij bespaart niet op munitie, mooie vrouwen of special effects. Er is niet zoiets als Het Nieuwe Schieten of De Nieuwe Boef. Daar ben ik blij om. In een veranderende wereld heb je onverzettelijke bakens nodig die immer hetzelfde blijven. Zoals James Bond.

Lydia007